Quantcast

Meksika siūlo J. Assange'ui politinį prieglobstį

Meksika pirmadienį pasiūlė politinį prieglobstį „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui (Džulianui Asandžui), Jungtinės Karalystės teisėjai nusprendus neišduoti jo Jungtinėms Valstijoms, siekiančioms jį teisti už valstybės paslapčių viešinimą.

„Ruošiuosi paprašyti užsienio reikalų ministro atlikti atitinkamas procedūras ir paprašyti, kad JK vyriausybė paleistų poną J. Assange'ą ir (pasakyti), kad Meksikas siūlo jam politinį prieglobstį“, – žurnalistams sakė prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras).

Pasak jo, Meksikas užtikrins, kad „visi, gavę prieglobstį, nesikištų į nė vienos šalies politikos reikalus“.

Ši Lotynų Amerikos šalis anksčiau yra pasiūliusi politinį prieglobstį tokiems žinomiems tarptautiniame veikėjams kaip buvęs Bolivijos prezidentas Evo Moralesas (Evas Moralesas).

JAV prokurorai yra pareiškę J. Assange'ui 17 kaltinimų šnipinėjimu ir vieną kaltinimą piktnaudžiavus kompiuteriais. Kaltinimai susiję su 500 tūkst. slaptų bylų apie JAV karines kampanijas Afganistane ir Irake paskelbimą „WikiLeaks“ 2010 metais. Jeigu 49 metų J. Assange'as bus pripažintas kaltu, jam gali grėsti įkalinimas iki 175 metų.

Anksčiau britų apygardos teismo teisėja Vanessa Baraitser (Vanesa Baraitser)  atmetė JAV prašymą išduoti J. Assange'ą ir nurodė, kad tai būtų „despotiška“, atsižvelgiant į jo psichikos sveikatą.

Teisėja sakė, kad, J. Assange'o psichinė sveikata gali pablogėti ir jis gali nusižudyti, jei bus išsiųstas į Jungtines Valstijas ir turės ten gyventi JAV kalėjime „žiauriomis sąlygomis“. Priimdamas sprendimą teismas rėmėsi psichologų J. Assange'ui nustatyta autistinio spektro sutrikimo diagnoze.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Asanžas vertas Nobelio taikos premijos ir jis ją gaus. Tai ne koks «dėdulė» , kurį jankių šiknalaižiai kelis kartus bandė prastumti, bet nepavyko.

Anonimas

Anonimas portretas
O snowdenas jau po velėna?

Del tokio

Del tokio portretas
Lupenos tiek vargo.as geriau cicinui padesiu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių