Quantcast

Maskva: Rusija tikisi padėties normalizacijos protestų apimtame Kazachstane

Rusija trečiadienį paragino plėtoti „dialogą“, o ne kurstyti neramumus Kazachstane, beprecedenčiams protestams dėl energijos kainų kilimo šioje Centrinės Azijos šalyje tapus nevaldomiems.

„Atidžiai stebime įvykius broliškoje kaimyninėje šalyje. Pasisakome už taikų visų problemų sprendimą pagal konstitucinę ir teisinę sistemą, taip pat už dialogą, o ne riaušes gatvėse ir teisės pažeidimus“, – nurodoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Būtent į tai nukreipti Kazachstano Respublikos prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo (Kasymo-Žomarto Tokajevo) žingsniai, skirti stabilizuoti padėtį ir skubiai išspręsti esamas problemas, įskaitant susijusias su teisėtais protestuotojų reikalavimais“, – priduriama pareiškime.

Maskva pabrėžė besitikinti, kad „padėtis šalyje, su kuria Rusiją sieja strateginės partnerystės ir sąjungos santykiai, broliški ir žmogiški ryšiai, greitai normalizuosis“.

„Palaikome ryšį su Rusijos užsienio ryšių institucijomis Kazachstane. Padėtis aplink mūsų diplomatines ir konsulines atstovybes lieka rami. Šiuo metu turimais duomenimis, tarp Kazachstano Respublikoje esančių Rusijos piliečių aukų nėra“, – nurodė URM.

Kazachstane savaitgalyje kilo protestai prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą. Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus.

Protestuotojai, dabar turintys ir platesnių politinių bei ekonominių reikalavimų, antradienį ir trečiadienį susirėmė su saugumo pajėgomis Almatoje. Abiejose pusėse yra nukentėjusiųjų.

Prezidentas K.-J. Tokayevas sostinėje Nur Sultane, Almatos mieste, taip pat Mangystau ir Almatos srityse iki sausio 19 dienos įvedė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą.

Trečiadienį paryčiais šalies vyriausybė buvo atstatydinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusai

Rusai portretas
Rusai jau balnoja žirgus, Kazachstano prezidentas paprašė Putino pagalbos. Manau visi šie protestai ne be Putino pagalbos įvyko.

Itarus

Itarus portretas
O ko ta maskva kisasi i svetimos valstybes reikalus?

Mamutas

Mamutas portretas
Kazahstanas irgi eis i Nato.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių