Quantcast

Maskva perspėja JAV nedislokuoti iš Vokietijos išvedamų karių naujose NATO šalyse

Iš Vokietijos išvedamo JAV karinio kontingento dislokavimas naujų NATO valstybių narių teritorijoje būtų šiurkštus Rusijos ir Aljanso bendradarbiavimo susitarimo pažeidimas, ketvirtadienį pareiškė Maskvos pasiuntinys Vienoje Michailas Uljanovas.

Pentagonas išvakarėse paskelbė apie sprendimą išvesti  iš Vokietijos 12 tūkst. karių.

„Jei šie 12 tūkstančių karių būtų dislokuoti vienos iš naujųjų NATO valstybių narių teritorijoje, tai būtų šiurkštus Rusijos ir NATO santykių pagrindų sutarties pažeidimas“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Uljanovas.

Pagal 1997 metais sudarytą NATO ir Rusijos santykių pagrindų susitarimą NATO pasižadėjo nedislokuoti nuolatine tvarka reikšmingų pajėgų Rytų Europos ir Baltijos šalyse. Stebėtojai pažymi, kad dokumente nenurodoma, ką šiuo atveju reiškia terminas „reikšmingas“.

Pagal Pentagono planą, iš 12 tūkst. kariškių 6,4 tūkstančiai sugrįš į tėvynę, o 5,6 tūkst. bus perkelti į kitas Europos šalis – veikiausiai į Lenkiją ir Rumuniją, kaip mano ekspertai. Dalis šių karių galėtų būti perkelti ir į Baltijos šalis.

Amerikiečių gynybos sekretorius Markas Esperis patvirtino, kad šis procesas prasidės artimiausiomis savaitėmis ir atseis JAV kelis milijardus dolerių.

Anot jo, sprendimas išvesti dalį amerikiečių karių leis veiksmingiau priešintis Rusijai.

Birželį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė nusprendęs sumažinti JAV karinį kontingentą Vokietijoje, kaltindamas ją finansiškai pelnantis iš Amerikos karinio buvimo. D. Trumpo teigimu, jei Berlynas padidins savo gynybos biudžetą, Vašingtonas grąžins visus savo karius į Vokietiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rolandas

Rolandas portretas
Ka cia nusipeizejat nieko nezinot ir tauskiat bile ka as cia gyvenu ir net niekas cia jau net nebesneka apie ta virusa niekam nebe ydomu kaskas gerai prasisuko su juo ir tiek as gyvenu Floridoj ir nezinau nei vieno kas sirgo o jau nekalbu kad kas nors butu mires

Kariui

Kariui portretas
Apsišik su savo Amerika baigiasi jos dominavimas matai kaip medicina supuvus kiek mirusiųjų daugiausia pasaulyje

Faktas

Faktas portretas
kuo mažiau amerikiečių karių Europos žemyne, tuo ramiau Europoje
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių