Quantcast

Maskva palankiai vertina popiežiaus iniciatyvą dėl taikos Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pranešė, kad palankiai vertina popiežiaus Pranciškaus iniciatyvą dėl taikos Ukrainoje bet pabrėžė, jog Vatikanas dar nesiima jokių veiksmų, kad surengtų vizitą į Maskvą.

Šis Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas valstybinei agentūrai „RIA Novosti“ yra pirmasis Maskvos komentaras apie šią popiežiaus iniciatyvą. Šis pareiškimas paskelbtas po to, kai Vatikanas savaitgalį pranešė, kad pontifikas patikėjo šią misiją kardinolui Matteo Zuppi (Matėjui Cupiui), tikėdamasis, kad tai padės sumažinti įtampą kare Ukrainoje ir pasiekti taiką.

„Pripažįstame Šventojo Sosto nuoširdų norą skatinti taikos procesą“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

 „Tačiau Vatikanas kol kas nesiėmė jokių praktinių veiksmų, kad suorganizuotų vizitą į Maskvą“, – pridūrė ministerija.

Ketvirtadienį M. Zuppi žurnalistams teigė, kad šios misijos tikslas – sumažinti įtampą dėl konflikto Ukrainoje, taip pat tikimasi jos indėlio į taiką. Jis taip pat nurodė, kad XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje kartu su katalikiška labdaros organizacija „Sant'Egidio“ padėjo tarpininkauti taikos derybose, kuriomis buvo užbaigtas pilietinis karas Mozambike.

Jis sakė, kad tuo metu buvo siekiama rasti kelią į taiką ir kad susitikimai suartino kovojančias šalis, o galiausiai buvo sudarytas taikos susitarimas.

„Pastangos (Ukrainoje) tikrai bus dedamos šia linkme“, – kalbėdamas per Italijos vyskupų konferenciją teigė M. Zuppi. 

Apie taikos misiją popiežius užsiminė praėjusį mėnesį grįždamas iš Vengrijos, kur susitiko su Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, remiančios Kremliaus karą Ukrainoje, pasiuntiniu.

Anksčiau šį mėnesį pontifikas Vatikane su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris aiškiai pareiškė, kad nesutiks užleisti Rusijai savo teritorijų, ir atmetė Pranciškaus teiginį apie aukas abiejose pusėse, sakydamas, kad negalima tapatinti aukos ir agresoriaus.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijapopiežius PranciškusMatteo Zuppi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių