Quantcast

Magnato pagrobėjas už penkių žmonių nužudymą nuteistas kalėti iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Olandijos teismas ketvirtadienį kalėti iki gyvos galvos nuteisė garsiausią šalies gangsterį, pripažinęs jo kaltę dėl įsakymo „likviduoti“ penkis žmones, tarp jų vieną jo bendrininką, susijusį su 9-ajame dešimtmetyje įvykdytu alaus gamintojos „Heineken“ magnato pagrobimu.

61 metų Willemo Holleederio (Vilemo Holederio) „gyvenimą apibrėžė godumas, valdžios troškimas ir smurtas“, nurodė teisėjai, skelbdami sprendimą itin apsaugotame Amsterdamo teisme, pramintame „Bunkeriu“.

„Nosies“ pravardę turintis W. Holleederis tapo šiokia tokia įžymybe po alaus imperijos paveldėtojo Freddy Heinekeno (Fredžio Heinekeno) ir jo vairuotojo pagrobimo 1983 metais.

Stambaus sudėjimo gangsteris rodėsi per televiziją ir net pozuodavo asmenukėms su gerbėjais Amsterdamo alaus baruose.

Tačiau viešas įvaizdis slėpė brutalią tikrovę: W. Holleederio paliepimu negailestingai būdavo pašalinami visi, kėlę pavojų jo, kaip Amsterdamo nusikaltėlių pasaulio „karaliaus“, padėčiai.

Per incidentus, primenančius Holivudo filmus „Krikštatėvis“ (Godfather) ir „Geri vyrukai“ (Goodfellas), jis įsakė nužudyti Corą van Houtą (Korą van Hautą), savo buvusį draugą ir F. Heinekeno pagrobimo partnerį.

C. van Houtas yra W. Holleederio sesers Sonjos (Sonios) vaikų tėvas, bet vis tiek 2003 metais buvo nušautas prie vieno Amsterdamo restorano. Anksčiau du kartus buvo nesėkmingai kėsintasi į jo gyvybę.

W. Holleederis, kuris buvo sulaikytas nuo 2014 metų, taip pat nuteistas už įsakymą nužudyti „mafijos bankininką“ Willemą Endstrą (Vilemą Endstrą) 2004-aisiais Amsterdame, gangsterį Johną Mieremetą (Džoną Miremetą) – 2005-aisiais Tailande, statybų rangovą Keesą Houtmaną (Kesą Hautmaną)–  taip pat 2005-aisiais ir bendrininką Thomas van der Bijlį (Tomą van der Beilį) – 2006-aisiais.

Atsakovas apskųs įkalinimo iki gyvos galvos bausmę, sakė jo advokatai.

W. Holleederis taip pat yra kaltinamas įsakymu nužudyti savo seseris Sonją ir Astrid, liudijusias prieš jį. Nužudymams buvo užkirstas kelias, kai kitas kalinys apie tai informavo policiją.

„Jis netoleruoja supykdymo“, – 2016 metais olandų laikraščiui NRC sakė jo sesuo Astrid, kuri slapta įrašinėjo brolio prisipažinimus ir dabar gyvena slaptai.

F. Heinekeno pagrobimas yra tarp garsiausių šalies nusikaltimų. Pagal šią sagą buvo pastatytas filmas su Anthony Hopkinsu (Entoniu Hopkinsu).

F. Heinekenas ir jo vairuotojas buvo paleisti sumokėjus 35 mln. Olandijos guldenų (15,8 mln. eurų) išpirką. Dauguma šių pinigų iki šiol neatgauti.

W. Holleederis, kurio tėvas alkoholikas dirbo „Heineken“ alaus darykloje Amsterdame, 1987-aisiais už pagrobimą buvo nuteistas 11 metų kalėti, bet po penkerių metų išėjo į laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių