Quantcast

M. Pompeo: Rusija turi paleisti šnipinėjimu kaltinamą sergantį amerikietį P. Whelaną

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) šeštadienį pareikalavo, kad Rusija paleistų šnipinėjimu apkaltintą buvusį amerikiečių jūrų pėstininką, kuriam šią savaitę Maskvos ligoninėje buvo skubiai atlikta išvaržos operacija.

50-metis Paulas Whelanas (Polas Vilanas) buvo operuotas ketvirtadienio vakarą, kai pasiskundė „ūmiu pilvo skausmu“, sakoma penktadienį paskelbtame jo brolio Davido (Deivido) pranešime.

P. Whelanas, taip pat turintis Kanados, Airijos ir Jungtinės Karalystės pilietybes, buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodį, įtarus jį valstybės paslapčių perėmimu.

Buvęs karys tvirtina esąs neteisingai apkaltintas. P. Whelanas aiškino atvykęs į Maskvą dalyvauti draugo vestuvėse ir gavęs iš vieno pažįstamo USB laikmeną, kurioje, kaip jis manė buvo atostogų nuotraukos.

„Nepriimtina, kad Paului Whelanui nebuvo teikiamas būtinas medicinos gydymas, kol jo būklė tapo sunki“, – per „Twitter“ parašė M. Pompeo.

„Reikalaujame, kad Paulas būtų paleistas“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

P. Whelano bylą Maskvos teismas nagrinėja už uždarų durų – tikriausiai todėl, kad ji susijusi su valstybės paslaptimis.

JAV ambasada savo ruožtu šį slaptą teismą vadino „pasityčiojimu iš teisingumo“.

Pirmadienį prokurorai paprašė skirti P. Whelanui iki 18 metų laisvės atėmimo griežto režimo kolonijoje. Teisėjas turėtų paskelbti nutartį birželio 15-ąją.

P. Whelanas jau penktadienį buvo grąžintas į kalėjimą, kur, anot Rusijos užsienio reikalų ministerijos, jis gauna „visą reikalingą medicinos pagalbą“.

Amerikiečio šeima anksčiau skundėsi, kad su P. Whelanu kalėjime netinkamai elgiamasi ir kad jis negauna reikalingo gydymo.

Vašingtonas ne kartą pasmerkė P. Whelano areštą ir kalinimą.

Ši byla yra viena iš keleto priežasčių, didinančių įtampą tarp JAV ir Rusijos, įskaitant nesutarimus dėl Ukrainos konflikto, karo Sirijoje ir abiejų valstybių branduolinių pajėgų pusiausvyros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Grąžint jį jankiams krematoriumo urnoj.

jonis

jonis portretas
na ir priviso reikalautoju...

Cha

Cha portretas
Gal Amerika parodys gerą pavyzdį, pirma paleisdama rusų šnipus ? Turi ji ten jų prisigaudžiusi irgi. Dabar ultimatyviu tonu "reikalauja". Bet ruseliai šaunuoliai, deda ant tos Amerikos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių