Quantcast

M. Pompeo ragins ES laikytis griežtesnės politikos Kinijos atžvilgiu

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį pareiškė, kad pradės dialogą su Europos Sąjunga dėl Kinijos, tikėdamasis įtikinti bloką sugriežtinti savo požiūrį į Azijos milžinę.

Pasak M. Pompeo, jis pritarė siūlymui sukurti atskirą diplomatinį kanalą su 27 bloko valstybėmis narėmis dėl politikos Kinijos atžvilgiu, kaip ir rekomendavo ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) per birželio 15 dieną vykusias virtualias derybas.

„Labai tikiuosi, kad jau po kelių savaičių galėsiu nuvykti į Europą ir visa tai pradėti“, – per JAV strateginių studijų centro „German Marshall Fund“ (GMF) renginį sakė M. Pompeo, žinomas dėl savo karingo požiūrio į Kiniją.

Amerikiečių diplomatijos vadovas pripažino, kad jo šalies pozicija skiriasi nuo vyraujančios Europoje, kur kai kurios valstybės yra užmezgusios glaudžius ryšius su Azijos galybe. Vis tik valstybės sekretorius išreiškė viltį, jog dialogas galėtų tapti „veiksmų katalizatoriumi“.

„Kai būsime įsitikinę, kad visi suprantame grėsmę, kurią kelia Kinijos komunistų partija, galime pradėti imtis veiksmų“, – kalbėjo M. Pompeo per GMF Briuselio forumą, dėl koronaviruso pandemijos vykusį nuotoliniu būdu.

„Stengsimės įsitikinti, kad operuojame tais pačiais faktais, o paskui – paruošti virtinę siūlymų dėl dalykų, kuriuos galime daryti kartu“, – pridūrė sekretorius.

M. Pompeo stengiasi, nors ir ne visuomet sėkmingai, įtikinti kitas šalis nebebendradarbiauti su Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“, nes ji esą kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir asmeniniam privatumui.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskirtas vyriausiasis diplomatas taip pat primygtinai palaiko daugumos mokslininkų atmestą teoriją, kad COVID-19 sukeliantis virusas pasklido iš kinų laboratorijos.

 


Šiame straipsnyje: Mike PompeoJAVKinijaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Per vėlu ponai, - drakonas, kurį jūs pats užauginote, jau užsiaugino dantis, ir ne jums dabar jį sustabdyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių