Quantcast

M. Pompeo: JAV viltys dėl žmogaus teisių padėties pagerėjimo Kinijoje sudužo

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį pareiškė, kad per 30 metų nuo kruvino protestuotojų išvaikymo Tiananmenio aikštėje Jungtinės Valstijos prarado viltį, jog žmogaus teisių padėtis Kinijoje pagerės, ir paragino Pekiną išlaisvinti politinius kalinius.

Savo pranešime, paskelbtame to incidento 30-ųjų metinių minėjimo išvakarėse, M. Pompeo pareiškė: „Tolesniais dešimtmečiais Jungtinės Valstijos tikėjosi, kad Kinijos integracija tarptautinėje sistemoje lems atviresnę, tolerantiškesnę visuomenę. Šios viltys sudužo.“

Po septynias savaites trukusių studentų ir darbininkų protestų, kurių metu buvo reikalaujama demokratinių pokyčių ir padaryti galą korupcijai, 1989 metų birželio 4 dieną ginkluoti kareiviai ir tankai išvaikė ir išžudė demonstrantus ir įvykius stebėjusius žmones gatvėse, vedančiose link Tiananmenio aikštės Pekine.

Skaičiuojama, jog per tokį brutalų susidorojimą žuvo šimtai, o galbūt ir daugiau nei vienas tūkstantis žmonių. Tikslus aukų skaičius lieka nežinomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių