Quantcast

M. Pompeo: dėl incidento Solsberyje Rusija turi sulaukti atsako sankcijų pavidalu

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) telefonu kalbėdamas su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu išvakarėse pareiškė, kad Rusija turi atsakyti už nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimą Solsberyje, sakoma JAV valstybės departamento trečiadienį paskelbtame pranešime.

„Valstybės sekretorius Pompeo dar kartą pareiškė, jog JAV yra pasiryžusios siekti, kad Rusija atsakytų už cheminio ginklo panaudojimą Didžiosios Britanijos Solsberio mieste per sankcijas, numatytas JAV įstatyme dėl cheminio ir biologinio ginklo kontrolės ir naudojimo uždraudimo“, – nurodoma pranešime.

Praėjusių metų kovo 4 dieną buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Britanijos vyriausybės vadovė pareiškė, kad medžiaga buvo pagaminta Rusijoje ir šiai atakai „beveik neabejotinai“ pritarė Kremlius.

Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Vėliau JAV valstybės departamentas priėmė sprendimą rugpjūčio 27 dieną įvesti Rusijai pirmąjį sankcijų paketą. Valstybės departamentas nurodė, kad šios sankcijos yra atsakas į nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos „Novičiok“ panaudojimą prieš Britanijos pilietį S. Skripalį ir jo dukrą Juliją. Jos įvestos pagal 1991 metais JAV prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) administracijos priimtą cheminio ir biologinio ginklo kontrolės įstatymą.

Jame numatyti du sankcijų įvedimo etapai. Antrasis sankcijų paketas bus įvestas, jeigu per tris mėnesius Rusija nepateiks, JAV administracijos vertinimu, „patikimų garantijų“, kad atsisako cheminio ir biologinio ginklo naudojimo ir nepasiruoš įsileisti Jungtinių Tautų inspektorių į atitinkamus savo cheminius objektus.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad JAV sankcijos Maskvai yra beprasmės ir duoda priešingų rezultatų. Jis išreiškė viltį, kad Vašingtonas supras, jog tokia politika neturi perspektyvų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Po kokios savaitės paskelbs, kad tas išdavikas jau nugaišo, nors patys jį pribaigė dar pernai metais. Pamatysit. Vėl bus daug kvaksėjimo.

Anonimas

Anonimas portretas
dar ilgai tas cirkas tesis Anglai isprotejo jau tokios nesamones propoganda melas

opa

opa portretas
Vaiku darzelis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių