Quantcast

M. Morawieckis paragino Seimo pirmininką ir premjerą susilaikyti nuo neteisėtų veiksmų

Buvęs Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis paragino Seimo pirmininką ir premjerą susilaikyti nuo neteisėtų veiksmų.

„Tepraėjo savaitė nuo Donaldo Tusko atėjimo į valdžią, o jo vyriausybė jau griauna teisinius pagrindus teisingumo, saugumo ir žiniasklaidos įvairovės srityje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše pabrėžė M. Morawieckis.

Pasak jo, dabartinės Seimo daugumos veiksmai neatitinka Lenkijos konstitucijos ir galiojančių įstatymų. „Teisingumo ministras abejoja teisėjų statusu, nors jie buvo pasiūlyti pagal įstatymus ir paskirti prezidento. Mums gresia anarchija bendruosiuose teismuose, nebus ginamos piliečių teisės“, – teigė buvęs ministras pirmininkas.

Anot jo, „kultūros ministras jėga keičia vadovybę viešojoje žiniasklaidoje, visiškai apeidamas galiojančius įstatymus“. „Vakar milijonams lenkų buvo išjungtas Lenkijos televizijos signalas ir nutrauktas naujienų laidų transliavimas, taip neleidžiant jiems gauti informacijos“, – sakė M. Morawieckis.

„Tokių beprecedenčių veiksmų Lenkijoje imamasi pirmą kartą nuo komunizmo laikų. Pastarąjį kartą to buvo griebtasi įvedus karinę padėtį“, – pažymėjo buvęs premjeras.

„Ką nori nuslėpti vyriausybė, kad imasi tokių veiksmų? Atsakymas gana paprastas. Šią savaitę D. Tusko vyriausybė sutiko su migracijos pakto įvedimu. Dėl to Lenkija gali būti priversta priimti tūkstančius nelegalių migrantų arba mokėti griežtas baudas už jų nepriėmimą. Beveik 11 milijonų lenkų per referendumą balsavo prieš migrantų priėmimą. Šiandien daugelis jų negali sužinoti, kad paktas Europos Sąjungoje buvo priimtas pritarus Lenkijos vyriausybei“, - pareiškė M. Morawieckis.

Jis kreipėsi į „visus geros valios žmones“, ragindamas, kad jie artimiausiomis dienomis nesileistų išprovokuojami, elgtųsi atsakingai, bet ryžtingai kovotų už tiesą ir pilietines laisves.

„Jie neigia viską, ką žadėjo per rinkimų kampaniją, laužo lenkams duotą žodį; vietoj dialogo pasirinko brutalią jėgą. Raginu Seimo pirmininką ir premjerą susilaikyti nuo šių neteisėtų veiksmų", – pareiškė M. Morawieckis.

Kaip jau buvo pranešta, naujoji Lenkijos vyriausybė inicijavo dramatišką šalies visuomeninės žiniasklaidos reformą, teigdama, kad ji „siekia atkurti nešališkumą“.

Trečiadienį buvo visiškai išjungtas Lenkijos valstybinis naujienų kanalas „TVP Info“ ir jo tinklalapis, o visuomeninio transliuotojo TVP įprastas transliacijas pakeitė kanalo logotipo ir puansetijos atvaizdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių