Quantcast

M. Gorbačiovas: V. Putinas ir J. Bidenas turėtų siekti labiau riboti branduolinius ginklus

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas šeštadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir naująjį JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) siekti labiau apriboti branduolinius ginklus.

Valdant ankstesniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) įtampa tarp Vašingtono ir Maskvos smarkiai išaugo, ją pakurstė įtarimai dėl didelio masto kibernetinių atakų ir virtinė kitų nesutarimų.

Tačiau netrukus po J. Bideno inauguracijos abi šalys pratęsė paktą, pagal kurį jos gali turėti ne daugiau kaip po 1 550 branduolinių kovinių galvučių, ir V. Putinas pavadino tai teigiama plėtote.

M. Gorbačiovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad abu lyderiai, kurie kalbėjosi telefonu po J. Bideno inauguracijos praėjusį mėnesį, turėtų susitikti ir aptarti tolesnius ginklų suvaržymus.

„Mano įsitikinimu, būtina, kad prezidentai susitiktų. Patirtis rodo, kad būtina susitikti ir derėtis, – sakė jis. – Aišku, kad pagrindinis dalykas yra išvengti branduolinio karo. Kadangi tokios problemos reikia išvengti, kadangi jos neįmanoma išspręsti vienam, būtina susitikti.“

Anksčiau šiais metais 89 metų M. Gorbačiovas ragino abi šalis atkurti gerus santykius ir sakė, kad dabartinė situacija kelia „didelį susirūpinimą“.

Pasak jo, pratęsus naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį galima derėtis dėl „ambicingesnės sutarties“.

Valdant D. Trumpui Vašingtonas pasitraukė iš dviejų svarbių tarptautinių susitarimų – 2015 metais su Iranu dėl jo branduolinės programos sudaryto Bendro išsamių veiksmų plano (JCPOA) ir „Atviro dangaus“ sutarties. JAV taip pat pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Del taves miša gavno

Del taves miša gavno portretas
Tiek kraujo pralieta.

sitas veikejas

sitas veikejas  portretas
yra rusu priesas, padugne kuria reikejo pakart. Tegul savo patarimus pasilaiko sau

šuviui

šuviui portretas
apie tavo rusiją primink-padniestrė,tadžikistanas,baku,vilnius,ryga,pietų osetija,abchazija,čečėnija,krymas,donbasas,sirija,libija....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių