Quantcast

M. Esperis: JAV kariai ir šarvuočiai vyks saugoti Sirijos naftos telkinių

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos nusiųs šarvuotųjų mašinų ir kovos veiksmams parengtų karių į Rytų Siriją, kad ten esantys naftos telkiniai negalėtų vėl patekti į „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų rankas, paskelbė JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.

Tai dar vienas ženklas, kad pajėgų išvedimas iš Sirijos yra ne toks aiškus ir paprastas, kaip kalba prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Į Sirijos naftos telkinių regioną siunčiamus pastiprinimus galėtų sudaryti keli šimtai JAV karių, nors panašiai tiek pat karių atitraukiama iš atskiros misijos arčiau sienos su Turkija, kur atsiradusį vakuumą užpildo Rusijos pajėgos.

Penktadienį M. Esperis papildomas pajėgas pavadino „mechanizuotomis“. Tai reiškia, kad jose tikriausiai bus šarvuočių „Bradley“ ir, galbūt, tankų. Toks pastiprinimas suteiktų naują dimensiją JAV kariniam kontingentui, kurį daugiausia sudarė specialiųjų operacijų pajėgos, neturinčios šarvuotųjų mašinų.

M. Esperis kalbėjo spaudos konferencijoje NATO būstinėje Briuselyje, kur tarėsi su amerikiečių sąjungininkais.

Pastiprinimo nusiuntimas į Rytų Siriją iš dalies atsvertų JAV pajėgų mažinimą Sirijoje. D. Trumpas nurodė išvesti iš šios šalies beveik visus JAV karius, kurių ten buvo 1 tūkst. ir kurie drauge su Sirijos kurdais kovojo su IS. 

Penktadienį kalbėdamas su žurnalistais Baltuosiuose rūmuose, D. Trumpas sakė, kad JAV tarpininkautas susitarimas su Turkija dėl jos puolimo Sirijos kurdų atžvilgiu sustabdymo yra jo administracijos pergalė. Tas puolimas prasidėjo D. Trumpui paskelbus, kad JAV karių nebus jo kelyje. Vis dėlto JAV prezidentas tuomet perspėjo, kad skaudžiai smogs Turkijos ekonomikai, jei ši šalis veiks nehumaniškai.

Penktadienį D. Trumpas pakartojo: „Mes išvedame savo karius [iš Sirijos].“ M. Esperio pranešimo jis nepaminėjo.

„Mums gerai sekasi Sirijoje, su Turkija ir visais kitais... Mes apsaugojome naftą... Buvo pora žmonių, kurie atėjo belstis; mes pasakėme nesibelsti. Ir aš pasakyčiau, kad reikalai klostosi labai gerai“, – sakė D. Trumpas.

Baltųjų rūmų pareigūnai nepaaiškino, kas tie „besibeldžiantys“ žmonės.

Paskirstyti saugumo vaidmenys

Rusijos ir Turkijos vadovai pasidalijo saugumo vaidmenis Šiaurės rytų Sirijoje po D. Trumpo sprendimo staigiai išvesti JAV karius iš Turkijos ir Sirijos pasienio regiono. Dėl šio žingsnio daug kas kaltino JAV administraciją apleidus Sirijos kurdus, kelerius metus kartu su amerikiečiais kovojusius su IS. 

Paklaustas apie besikeičiančią Amerikos strategiją Sirijoje, M. Esperis atsakė, kad JAV visuomet siekė užkirsti kelią IS atsikūrimui. „Ši misija nesikeičia“, – pabrėžė jis.

NATO būstinėje Pentagono vadovas sakė, jog JAV „svarsto, kaip galėtume pergrupuoti pajėgas šioje teritorijoje, kad užtikrintume naftos telkinio apsaugą“. Jis pridūrė: „Mes stipriname šią poziciją. Tai apims kai kurias mechanizuotas pajėgas. “

M. Esperis leido suprasti, kad pagrindinis tikslas yra neprileisti IS prie Sirijos naftos, kuri iki 2017 metų buvo vienas pagrindinių džihadistų pajamų šaltinių.

Dar praėjusią savaitę D. Trumpas reikalavo, kad visos JAV pajėgos išvyktų iš Sirijos. Vėliau jis sakė, kad tūkstantis šiaurėje esančių amerikiečių grįš namo, o maždaug 200 pietinėje Tanfo bazėje esančių karių pasiliks.

Anot pareigūnų, aukščiausi kariniai lyderiai darė spaudimą, kad JAV Sirijoje paliktų karių, kurie neleistų IS atsikurti.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas, komentuodamas Pentagono vadovo pareiškimą, kad JAV kariuomenė stiprins pozicijas Deir az Zore siekdama apsaugoti naftos telkinius, pareiškė, jog amerikiečių kariai neturi jokios teisės tą daryti. 

„Tai, ką Vašingtonas dabar daro, – Sirijos rytinėje dalyje esančių naftos telkinių užėmimas ir kariškių kontrolė – yra, paprastai tariant, tarptautinis valstybinis banditizmas", – pareiškė jis žurnalistams.


Šiame straipsnyje: Markas EsperisJAV kariaiSirija

NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda

gėda portretas
JAV yra vagiai, plėšikai ir okupantai. Juk tai demokratiškas plėšimas Sirijos.

Anonimas

Anonimas portretas
Lauk is Lietuvos Amerikos ir NATO okupantai. Mirtis lietuvos koloborantams su Amerikos okupantais.

Čiubaka

Čiubaka portretas
rusų kariuomenė yra vienintelė legaliai veikianti kariuomenė Sirijos teritorijoje. Jankiai ir turkai yra okupantai, jų niekas nekvietė
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių