Quantcast

M. Chodorkovskis: invazija į Ukrainą paspartins V. Putino žlugimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paspartino savo žlugimą pradėjęs karą Ukrainoje, kurio jis negali laimėti, antradienį sakė tremtyje gyvenantis buvęs magnatas Michailas Chodorkovskis.

M. Chodorkovskis interviu televizijai „France 24“ iš Londono sakė, kad V. Putino sprendimas įsiveržti į Ukrainą buvo „emocingas“ vis labiau „paranojiško“ lyderio žingsnis.

„Tai savižudybė. Jis negali laimėti Ukrainoje, net jei užimtų Kijevą ir (rytinį) Charkivo miestą. Tai paspartins jo pabaigą“, – sakė jis.

„Režimas subyrės. Tai nebus greitai, kalbame apie vienus ar dvejus metus“, – sakė M. Chodorkovskis, pridurdamas, kad pabaiga gali ateiti dėl ekonomikos žlugimo.

M. Chodorkovskis ilgą laiką buvo garsiausias Rusijos kalinys, 2003–2013 metais sėdėję kalėjime dėl kaltinimų, kurie, jo šalininkų teigimu, buvo išgalvoti už tai, kad išdrįso mesti iššūkį V. Putinui.

Tačiau prieš suėmimą M. Chodorkovskis, būdamas naftos milžinės „Jukos“ vadovu, pažinojo V. Putiną asmeniškai.

Jis teigė, kad prieš pradėdamas invaziją V. Putinas buvo pasiryžęs visą gyvenimą likti valdžioje, tačiau dabar padarė „istorinę“ klaidą.

„Jis nėra beprotis. Nors atsiranda tam tikrų senatvinės paranojos požymių... Jis bijo būti nužudytas. Tačiau klinikiniu požiūriu jis nėra beprotis“, – mano M. Chodorkovskis.

Pasak jo, daugiau nei du dešimtmečius būdamas valdžioje ir apsuptas patarėjų, bijančių jam pasakyti tiesą, V. Putinas smarkiai neįvertino Ukrainos pasipriešinimo masto.

„Jis manė, kad Ukrainoje bus sutiktas su gėlėmis. To (pasipriešinimo) jis nesitikėjo“, – sakė M. Chodorkovskis.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMichailas ChodorkovskisRusijaVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių