Quantcast

A. Lukašenkos varžovo buvusioje darbovietėje – kratos

Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto pareigūnai ketvirtadienį surengė kratas komerciniame banke „Belgazprombank“, iš kurio vadovo pareigų praėjusį mėnesį atsistatydino Viktoras Babarika, nusprendęs mesti Aleksandrui Lukašenkai iššūkį per rugpjūčio mėnesį numatytus Baltarusijos prezidento rinkimus.

Valstybės kontrolės komitetas pranešė, jog kratos atliekamos tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

„Įtariamieji šioje byloje – komercinių struktūrų atstovai, taip pat buvę ir dabartiniai bankų sistemos darbuotojai“, – teigiama tarnybos pranešime spaudai.

V. Babarika šiam bankui vadovavo nuo 2000-ųjų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo ketinimą kandidatuoti į Baltarusijos prezidentus.

Savo ruožtu A. Babarika portalui tut.by sakė, kad jo iniciatyvinės grupės būstinėje ramu.

„Ir pas mūsų grupės narius nieko tokio nevyksta. Žinau, kad kratos atliekamos pas žmones, kurie yra tiesiogiai susiję su manimi. Bet jie nėra banko darbuotojai, jie yra tik mano draugai, jie gali pažinoti tuos, kurie figūruoja byloje kaip įtariamieji“, – sakė jis.

„Į klausimą, ar tai susiję su Babarika, buvo atsakyta: „Šiuo metu toks žmogus neminimas“. Ką tai reiškia? – Kad štabas yra saugus. Tai yra, mes tęsiame darbą“, – nurodė A.Babarika.

V. Babarika griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja valstybė ir kuri tampa įrankiu konfliktuose dėl politikos ir energetikos su daug didesne kaimyne Rusija.

Žinutėje savo rėmėjams A. Babarika pasmerkė vykstančius reidus kaip bandymą „daryti jam spaudimą“.

Vaizdo įrašė platformoje „YouTube“ jis sakė, kad šios kratos „aiškiai parodė, jog dabartinės vadovybės atstovai tikrai yra pasirengę pasinaudoti bet kokiomis priemonėmis, kad neleistų įvykti teisingiems rinkimams“.

Jis leido suprasti, kad valdžios pareigūnų tikslas yra įbauginti žmonės, kad jie duotų melagingus parodymus, tačiau V. Babarika pažadėjo „tęsti mūsų kovą“.

Būsimasis kandidatas į prezidentus vėliau Minske surengė spaudos konferenciją.

A. Lukašenka savo ruožtu apkaltino V. Babariką uždirbus pinigus apgaule ir užsiminė, kad jį finansuoja Maskva, norinti „privatizuoti“ Baltarusiją.

„Belgazprombank“ veikia nuo 1990 metų, po 49,8 proc. jo akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“.

Kratos surengtos Baltarusijos teisėsaugos pareigūnams pradėjus susidorojimą su būsimais opozicijos kandidatais rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose, kuriuose A. Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

Artėjant rinkimams opozicijai suaktyvinus savo veiklą buvo suimta daug žymių jos atstovų.

Devynis milijonus gyventojų turinčiai Baltarusijai 65 metų buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka vadovauja nuo 1994-ųjų. Pernai lapkritį A. Lukašenka sakė, jog neatmeta galimybės balotiruotis ir 2025 metais, tačiau pridūrė, jog nesieks žūtbūt išsilaikyti valdžioje.  

Rinkimus stebinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nuo 1995 metų nė vienų šalyje vykusių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais.

Kol kas kandidatu į prezidentus neužregistruotas nė vienas opozicijos kandidatas.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, V. Babarika pabrėžė, kad valdžia turi suprasti, jog žmonės nori pokyčių.

„Baltarusija pabudo, – sakė jis. – Jei valdžia to nesupras, tai gali blogai pasibaigti.“

Rinkimai Baltarusijoje jau ilgą laiką vertinami kaip formalumas su iš anksto žinomu rezultatu. Tačiau V. Babarika pareiškė, jog dabartinė kampanija yra neįprasta, nes opozicija atkakliai kovoja už teisę balatiruotis.

„Tai vyksta pirmą kartą per 26 metus“, – pažymėjo politikas.

Vsi dėlto ketvirtadienį kita žinoma opozicijos veikėja paskelbė, kad dėl bauginimų nutraukia jos kandidatūrą palaikančių parašų rinkimą.

Svetlana Tichanovskaja į savo rėmėjus kreipėsi per socialinius tinklus paskelbtu įrašu, kuriame sako, kad trims dienoms nutraukia savo parašų rinkimo kampaniją didžiuosiuose miestuose, nes jos rėmėjai yra suimami ir baudžiami piniginėmis baudomis.

„Bijau, kad šiomis dienomis bus įvairių prieš jus nukreiptų provokacijų“, – pasakė ji.

S. TIchanovskaja pradėjo savo parašų rinkimo kampaniją po to, kai praėjusį mėnesį šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti iniciatyvinę grupę, kuri galėjusią iškelti jos vyro žinomo tinklaraštininko  Sergejaus Tichanovskio kandidatūrą į prezidentus, nes praėjusio mėnesio pradžioje jis buvo sulaikytas už dalyvavimą nesankcionuotame proteste.

Dabar jam ir keliems jo rėmėjams pareikšti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų, jie yra kalinami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių