Quantcast

A. Lukašenkos oponento V. Babarykos advokatams vėl neleista aplankyti jų kliento

Prezidento posto siekiančio buvusio bankininko Viktoro Babarykos advokatas Dmitrijus Lajevskis pirmadienį pareiškė, kad jam neleidžiama aplankyti areštinėje laikomo savo kliento.

„Šį rytą kreipiausi į KGB [Valstybės saugumo komiteto] leidimų biurą, kad galėčiau aplankyti Viktorą Dmitrijevičių tardymo izoliatoriuje. Mano dokumentai nebuvo priimti, nurodant, kad advokatams šiuo metu neleidžiama aplankyti ginamųjų dėl epidemiologinės padėties. Taigi, pasimatyti su Viktoru Dmitrijevičiumi, siekiant suteikti jam teisinę pagalbą, nepavyko“, – sakė D. Lajevskis; jo žodžius citavo naujienų portalas TUT.by.

Advokatas pabrėžė, kad „nėra teisės normų, kurios apribotų teisinės pagalbos teikimą kalinamiems žmonėms“.

„Todėl šiandien pateikiau skundą Generalinei prokuratūrai, kad ji leistų man netrukdomai aplankyti savo klientą, nes tai yra būtina, norint užtikrinti konstitucinę teisę gauti teisinę pagalbą. Tai labai svarbu. Priešingu atveju – kaip apsiginti?“ – pažymėjo jis.

Praėjusį ketvirtadienį V. Babarykos ir jo sūnus Eduardas buvo sulaikyti. Valstybės kontrolės komiteto atstovai pareiškė, kad buvęs banko „Belgazprombank“ valdybos pirmininkas „buvo neteisėtos veiklos tiesioginis organizatorius bei vadovas“. Jų advokatai nebuvo įleisti į areštinę, galimai pažeidžiant tokiu atveju numatytas procedūras.

Penktadienį generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas pareiškė, kad įtariamieji „Belgazprombank“ byloje „sukėlė grėsmę šalies nacionalinio saugumo interesams tiek finansų, tiek kitose srityse“. Dėl šios priežasties byla buvo perduota už nacionalinį saugumą atsakingoms institucijoms.

Tą pačią dieną baltarusių žmogaus teisių aktyvistai pripažino V. Babaryką politiniu kaliniu. Europos Sąjunga savo ruožtu pareikalavo jį paleisti.

Šeštadienį V. Babarykai buvo iškelta baudžiamoji byla, tačiau nebuvo paskelbta, kuo jis kaltinamas, nes politikas pasirašė pasižadėjimą neatskleisti šios informacijos. Vėliau kaltinimai buvo pareikšti ir V. Babarykos sūnui.

V. Babaryka vadovavo „Belgazprombank“ nuo 2000 metų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo sprendimą siekti prezidento posto.

Jis yra užregistravęs antrąją pagal dydį iniciatyvinę grupę, kurią sudaro 8 904 žmonės (daugiau šalininkų turi dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka).

Iki birželio 19 dienos V. Babarykos rinkimų kampanijai pavyko surinkti 435 tūkst. parašų už jo iškėlimą į prezidentus. Kandidatai privalo užsitikrinti ne mažiau kaip 100 tūkst. tokių parašų.

Šeštadienį V. Babarykos rinkimų štabas pateikė dokumentus Baltarusijos centrinei rinkimų komisijai, prašydamas užregistruoti jį kandidatu į prezidentus per rugpjūčio 9 dieną paskirtą balsavimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Pas Lukašenką tokia pat demokratija , kaip ir pas Smetoną , nors mūsų ruporai plyšauja , kad 1920 m buvo pirmieji dempkratiški rinkimai , kur Smetona rinkimuose leido dalyvauti tik jo partijai , TAD GALIME DĖTI LYGYBĖS ŽENKLĄ TARP PUTINO LUKAŠENKOS IR SMETONOS , BE JOKIŲ IŠIMČIŲ .

Anonimas

Anonimas portretas
Kai mūsiškiai paleis Paleckį, tada anie - tą Babaryką. Nėr ko čia piktintis.

Oho

Oho portretas
Kokį š***ą tie bankininkai ryja? Mūsų bankų daraktorius irgi neatsilieka.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių