Quantcast

A. Lukašenka: Rusija ir Baltarusija sutarė atidėti politinės integracijos svarstymą

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad susitarė su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu atidėti abiejų valstybių politinės integracijos klausimus, įskaitant bendrų parlamento ir kitų valdžios institucijų sukūrimą.

„Politiniai klausimai, vadinamasis 31-asis planas (parlamentas, valdžia ir kita) – suprantame, kad šiandien dėl to nesusitarsime. Ir mes su prezidentu Putinu sutarėme, kad dabar šiuos klausimus apskritai atidedame į šalį ir jų nesvarstome“, – interviu transliuotojui „Mir“ sakė A. Lukašenka; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

10-ame dešimtmetyje Baltarusija – buvusi sovietų respublika – sudarė simbolinę sąjungą su Maskva, glaudžiai su ja prekiaudama ir bendradarbiaudama karinėje srityje. Tačiau pastaruoju metu netyla spėlionės, kad abi valstybės ketina susitarti dėl oficialaus susivienijimo.

Pasak A. Lukašenkos, prieš imantis politinės integracijos turėtų būti išspręsti „šiandieninio gyvenimo“ klausimai, pasaulį krečiant koronaviruso pandemijos sukeltai krizei.

Baltarusijos prezidentas išreiškė viltį, kad integracija su Rusija bus grindžiama lygiateisiškumo principu.

„Išspręskime šiuos klausimus pagal tam tikrus principus, išdėstytus susitarime. Mes nereikalaujame nieko papildomo, o pagrindinis principas yra lygybė, lygios sąlygos. Ir klausimų nebus“, – teigė jis.

„Turime spręsti šiandienos problemas – jų yra apie 10, ne daugiau“, – pažymėjo baltarusių lyderis.

2018 metų pabaigoje tuometis Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pasiūlė atgaivinti 1999 metais sudarytą susitarimą dėl Sąjunginės valstybės sukūrimo, įsiplieskus eiliniam Maskvos ir Minsko ginčui dėl energetikos.

Abi šalys vėliau sudarė jungtinę darbo grupę, o pernai abiejų šalių premjerai sutarė dėl 31 punkto „veiksmų plano“. Tuomet buvo kalbėta apie galimybę, kad parašą po dokumentu padės ir V. Putinas bei A. Lukašenka, minint 20-ąsias sutarties dėl Sąjunginės valstybės sukūrimo pasirašymo metines.

Praėjusių metų pabaigoje Minskas ir Maskva vėl susiginčijo dėl energetikos šaltinių tiekimo. Nuo 2020 metų pradžios Rusija reguliariai nebetiekia savo kaimynei naftos, o dėl dujų pristatymo buvo sutarta tik po sunkių derybų.

Kilus tokiai konfrontacijai Baltarusijos lyderiai ne kartą perspėjo apie Maskvos esą keliamą pavojų respublikos suverenitetui, prisidengiant integracijos siekiu.

Anksčiau Minskas taip pat ne kartą teigė, kad integracijos procesas turi apimti tik gilesnį bendradarbiavimą ekonomikos srityje, nekuriant jokių viršvalstybinių politinių institucijų ir bendros valiutos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
putkinas nori dar vieno "zemes kasnio"" bet bulbinosai ir ne kvaili ;;jei tik susivienys bialarusiams chana

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
LAIKAS VISIEMS BENDRADARBIAUTI ŠIUO SUNKIU LAIKU,O PIKTIEMS LOJANTIEMS ŠAKALAMS DAUŽYTI DANTIS NUO PASIUTIMO.

:(

:( portretas
Abu labu, abiems ku kū.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių