Quantcast

Po prezidento rinkimų Baltarusijoje – pirmasis A. Lukašenkos pareiškimas

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aleksandras Lukašenka pirmadienį padarė pirmą pareiškimą po to, kai buvo paskelbti preliminarūs sekmadienį vykusių rinkimų rezultatai.

„Politika turi būti viena – žmonės“, –  lankydamasis valstybinėje biotechnologijų įmonėje sakė A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos paskelbti preliminarūs duomenys rodo, kad ilgametis šalies lyderis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, per sekmadienį vykusius prezidento rinkimus gavęs 80,236 proc. balsų.

Po rinkimų Baltarusijos sostinėje ir virtinėje kitų miestų milicija naktį susirėmė su demonstrantais, protestavusiais prieš nedemokratinius rinkimus. Žmogaus teisių gynėjai praneša, kad per susirėmimus Minske ir kituose miestuose nukentėjo dešimtys protestuotojų, taip pat skelbiama apie vieno žmogaus žūtį.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį paskelbė, kad per neramumus šalies miestuose buvo sulaikyta apie 3 000 žmonių, iš jų apie tūkstantis – Minske.

A. Lukašenka vėliau pirmadienį pareiškė, kad opozicijos protestuotojai yra „avys“, kontroliuojamos iš tokių šalių kaip Rusija, Ukraina, Lenkija, Čekija ir Jungtinė Karalystė.

Pasak prezidento, šalies tarnybos stebėjo dalyvavusius praeitą naktį vykusius protestus.

„Užfiksavome skambučių iš užsienio. Buvo skambučių iš Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, – kalbėjo A. Lukašenka. – Pagal vieną iš pokalbių matome lėlininkus. Viena iš šių lėlininkų linijų – Čekija. Šiandien jau iš Čekijos vadovauja mūsų jungtiniu štabu, kur, atleiskit man, sėdi tos avys, nieko nesuprantančios, ko iš jų norima.“

Autoritarinis lyderis pažadėjo neleisiantis „sudraskyti“ šalies.

A. Lukašenka atmetė savo pagrindinės varžovės Svetlanos Tichanovskajos anksčiau pirmadienį išsakytą pareiškimą, kad ji laiko save rinkimų nugalėtoja ir kad valdžia turėtų būti perduota opozicijai.

„Tai reiškia, kad Lukašenka, esantis valdžios vertikalės viršuje, vadovaujantis valstybėje, [surinkęs] 80 proc. balsų, savanoriškai turi atiduoti jiems valdžią“, – ironizavo jis.

„Šios komandos eina iš ten [užsienio]", – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marina thebault kosel

marina thebault kosel portretas
Pabaltijo moterys su Svetlana prieš nemandagius senus facho vyrus ir bejėgius girtuoklius

Dieduks

Dieduks portretas
Baltarusijos Machno.

BALTARUSIJA

BALTARUSIJA portretas
Ne Venesuela,kur kažkoks Chukmaido,pasiskelbtų save prezidentu,Amerika tokį apsireiškimą palaimintų ir šalyje prasidėtų betvarkės.Lukašenka ne piemuo,ganantis avių bandą ir geriau žino kaip tvarkytis pas save namuose.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių