Quantcast

A. Lukašenka ir V. Putinas aptarė padėtį prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos

Baltarusijos ir Rusijos prezidentai Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas telefonu aptarė padėtį prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, antradienį pranešė baltarusių valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Visų pirma aptarė situaciją prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos ir bendrus veiksmus dėl Sąjunginės valstybės sienų gynimo“, – sakoma pranešime.

Padėtis prie Europos Sąjungos ir Baltarusijos sienos pastarosiomis dienomis yra ypač sudėtinga. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, jau daugiau kaip savaitę yra įstrigę stovykloje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Antradienį ten kilo naujų neramumų – migrantai mėgino veržtis per pjaunančių vielų užtvarą, svaidė į lenkų saugumo tarnybų pareigūnus akmenis ir įvairius kitus daiktus, o Lenkijos tarnybos atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Briuselis žada skelbti naujas sankcijas A. Lukašenkos režimui, kurį kaltina apgaulingais pažadais prisiviliojus migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis per ES išorinę sieną. Minskas tokius kaltinimus neigia.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė išplėsti jau taikomas sankcijas A. Lukašenkos režimui. Nuspręsta, kad dabar bus baudžiami ir asmenys ar bendrovės, jei bus nustatyta, kad jie skatino neteisėtai kirsti ES sienas.

A. Lukašenka sako norįs išvengti konfrontacijos

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė norįs išvengti „konfrontacijos“ dėl migracijos krizės prie jo šalies sienos su Lenkija, Europos Sąjungai kaltinant dėl susiklosčiusios padėties Minsko režimą.

„Negalime leisti, kad ši vadinamoji problema nuvestų iki prie „karštos“ konfrontacijos“, – sakė A. Lukašenka per vyriausybės posėdį; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Dabar svarbiausia yra apsaugoti mūsų šalį ir mūsų žmones ir neleisti kilti susirėmimams“, – pridūrė jis.

A. Lukašenka pažėrė kritikos kaimyninei Lenkijai, pasienyje su Baltarusija įrengiančiai pjaunančios vielos užtvarą ir dislokavusią ten tūkstančius karių.

„Visa tai daroma prisidengiant ES apsauga nuo pabėgėlių, kuriuos bombardavo ir plėšė JAV vadovaujama Vakarų koalicija, invazijos“, – pareiškė A. Lukašenka, akivaizdžiai turėdamas omenyje karą Irake.

Be to, jis dėl susidariusios padėties kaltino ir baltarusių opoziciją.

„Atrodytų, kad visi žmonės jau nori atomazgos. Tik ne mūsų bjaurūs opai [opozicionieriai], kurie yra ten [ES šalyse]. Po mūsų pokalbio su Merkel jie tiesiog pasiuto. Jie Vokietijos kanclerę tiesiog išdėjo į šuns dienas: „Tu ir tokia, ir anokia, ir kodėl tau reikia kalbėtis su tuo diktatoriumi?“ – sakė A. Lukašenka.

„Kyla klausimas: ar jūs ginate žmones ir šiandien esate pasirengę pasinaudoti bet kokia pagalba? Ar jiems kyla klausimas dėl „Lukašenkos režimo“? Na, taip, Lukašenkos režimas. Su šiuo režimu jums teks turėti reikalų, ponai opai ir kiti, kurie sėdi užsienyje ir visų pirma yra maitinami iš Jungtinių Valstijos rankos“, – pridūrė jis.

S. Lavrovas: Rusija visokeriopai mėgina išspręsti krizę

Rusija imasi visų įmanomų priemonių migracijos krizei Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje išspręsti, taip pat yra pasirengusi suteikti reikiamą pagalbą, antradienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Darome viską, kad padėtume sureguliuoti šią krizę. Kelių Europos Sąjungos šalių, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, atstovai kreipėsi į prezidentą [Vladimirą] Putiną. Mūsų prašoma padėti ir esame pasirengę tai padaryti“, – per spaudos konferenciją kalbėjo S. Lavrovas.

Pasak ministro, norint išspręsti krizę, visų pirma reikėtų užmegzti tiesioginį Minsko ir Briuselio dialogą.

„Gerai, kad pagaliau įvyko Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir prezidento Lukašenkos pokalbis. Kaip suprantu, buvo sutarta – žinoma, nežinau detalių – kad bus tęsiami kontaktai siekiant rasti sprendimus. Labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės anapus sienos, Lenkijos pusėje“, – pareiškė S. Lavrovas.

Jo teigimu, lenkų kariuomenės veiksmai pasienyje pažeidžia „visas įmanomas humanitarinės teisės normas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Stebiuosi , toks straipsnis ir tik vienas komentaras ,lygtai aiškiai atsakyta į į daugelį klausimų ,subombarduota ,žmonės bėga ,sankcijos ,valstybė ginasi,sukčiai naudojasi žmonių nelaimėmis išduoda fiktyvius dokumentus,paima pinigus ir pasiunčia beveik į pražūtį ,gerai tik tiek ,kad dabar kalčiausias Putinas o ne Lukašenka.

taip

taip portretas
putka su batka aptare ka veiks po geru salciu nes susale ir ginkluoti teroristai bus suzvereje o eroganato prides dar savu valkatu ir vyks euro PP PAGAL AUSTRALIJOS scenariju===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių