Quantcast

A. Lukašenka: Baltarusijoje po incidento Rusijos pietuose paskelbta aukšto lygio parengtis

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad šalyje paskelbta aukšto lygio parengtis, ir pridūrė, kad, kaip pranešama, Rusijos pietuose buvo numušti keturi lėktuvai.

68 metų A. Lukašenka apsilankė buvusios Sovietų Sąjungos karinių oro pajėgų centrinėje vadovybėje ir vėl pasirodė viešumoje po beveik savaitę trukusios pertraukos, kai buvo pranešta apie prastą sveikatos būklę.

Jis vilkėjo karinę uniformą, atrodė niūriai ir ant rankos turėjo tvarstį.

A. Lukašenka sakė, kad po incidento pietiniame Rusijos regione, esančiame prie sienos su Ukraina, Baltarusija trims dienoms įvedė karinę parengtį.

„Praėjo trys dienos po įvykių netoli mūsų, turiu omenyje Briansko sritį, kur buvo numušti keturi lėktuvai“, – teigė A. Lukašenka, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

„Turėjome reaguoti“, – pridūrė jis.

Šeštadienį Rusijos socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašai, kuriuose matyti keli Briansko srityje sudūžtantys Rusijos orlaiviai. Viename vaizdo įraše užfiksuota, kaip vienas sraigtasparnis užsidega po to kai į jį, atrodo, pataiko raketa.

Nors Rusijos gynybos ministerija nieko nekomentavo, Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas nurodė, kad sraigtasparnis sudužo Klincų mieste.

Tačiau Maskvos primestas Rusijos okupuotos Zaporižios srities dalies regioninės administracijos pareigūnas Vladimiras Rogovas pareiškė, kad šeštadienį buvo numušti keturi Rusijos orlaiviai: du sraigtasparniai MI-8, naikintuvas SU-35 ir bombonešis SU-34.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka paskutinį kartą buvo pastebėtas gegužės 9 dieną Maskvoje, kur minėjo Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacius metines, tačiau praleido vėliau tądien jo sąjungininko rusų prezidento Vladimiro Putino rengtus pietus ir kelis kitus renginius.

„Pasirengę visiems scenarijams“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri po 2020 metų masinių protestų prieš A. Lukašenką pabėgo į kaimyninę Lietuvą, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė baltarusiams, kad jie turėtų būti pasirengę bet kokiems įvykiams.

„Mums tai reiškia tik viena: turime būti gerai pasirengę visiems scenarijams“, – sakė ji.

„Pasukti Baltarusiją demokratijos keliu ir neleisti Rusijai kištis, – pridūrė ji. – Reikia, kad tarptautinė bendruomenė imtųsi proaktyvių ir greitų veiksmų.“

Pareigūnai nekomentavo A. Lukašenkos nesirodymo viešumoje.

Praėjusiais metais A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

2020 metais buvęs kolūkio vadovas teigė laimėjęs šeštąją kadenciją rinkimuose, kurie paskatino šimtus tūkstančių baltarusių išeiti į gatves ir protestuoti.

Jo režimas numalšino beprecedenčius protestus prieš ginčijamą jo perrinkimą. A. Lukašenka dar įnirtingiau ėmė persekioti savo kritikus, daugelį jų įkalindamas ar priversdamas bėgti į užsienį.

 


Šiame straipsnyje: Aliaksandras LukašenkaBaltarusijos prezidentaskaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių