Quantcast

Iš ligoninės išrašytas Dalai Lama sugrįžo į tremties miestą

  • Teksto dydis:

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama penktadienį iš Naujojo Delio sugrįžo į Indijos šiaurinį Dharamšalos miestą, kur tremtyje gyvena jau maždaug 60 metų.

Naujajame Delyje 83 metų budistų vienuolis kelias dienas praleido ligoninėje, į kurią buvo paguldytas dėl bronchito.  

Šimtai tremtyje Indijoje gyvenančių tibetiečių išsirikiavo Dharamšalos gatvėse ir modami baltomis skarelėmis bei smilkydami smilkalus pasveikino sugrįžusį Dalai Lamą.

Vienuolis žurnalistams sakė, kad visiškai pasveiko, nors liga buvo „gana rimta“. Daugiau jokių detalių jis nepateikė. 

Iš Tibeto sostinės Lhasos Dalai Lama pabėgo 1959-aisiais, būdamas 23 metų, kai Pekinas pasiuntė į regioną karius malšinti sukilimo prieš Kinijos valdymą.

Po dvi savaites trukusios sekinančios kelionės Himalajų kalnais budistų vienuolis lydimas savo šalininkų pasiekė Dharamšalą. Šis miestas jau anksčiau buvo tapęs prieglobsčiu daugeliui nuo kinų represijų pabėgusių tibetiečių.

Indijoje Dalai Lama įkūrė egzilinę vyriausybę ir pradėjo kampaniją už didesnę Tibeto autonomiją, laikydamasis vadinamosios viduriniojo kelio strategijos, raginančios šio tikslo siekti taikiomis priemonėmis.

Save „paprastu budistų vienuoliu“ vadinantis Dalai Lamai skersai išilgai išmaišė pasaulį, susitikimuose su monarchais, politikais ir Holivudo žvaigždėmis siekdamas jų paramos savo tikslui.  

Jis pelnė pasaulio pagarbą kaip nesmurtinio pasipriešinimo simbolis ir neretai palyginamas su tokiais vizionieriais kaip Indijos nepriklausomybės didvyris Mahatma Gandhi (Mahatma Gandis) ar kovos už pilietines teises legenda Martinas Lutheris Kingas (Martinas Liuteris Kingas).   

Tačiau Dalai Lama užsitraukė Kinijos rūstybę. Pekinas tvirtina, kad budistų vienuolis siekia atplėšti Tibetą nuo likusios Kinijos ir vadina jį „vilku ėriuko kailyje“.

Nors Dalai Lama tebėra labai populiarus lektorius, pastaraisiais metais jis mažiau keliavo po pasaulį ir nuo 2016-ųjų nėra susitikęs su jokiu pasaulio lyderiu. Vyriausybės taip pat vengia kviestis tibetiečių dvasinį lyderį, baimindamosi užrūstinti Pekiną.

Netgi Indija, 1959-aisiais suteikusi Dalai Lamai prieglobstį, atsuko jam nugarą. Pranešta, kad Narendros Modi (Narendros Modžio) vyriausybė įspėjo pareigūnus nedalyvauti renginiuose, kuriuose bus Tibeto dvasinis lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių