Quantcast

Lietuva su 7 ES valstybėmis paragino Briuselį sugriežtinti bloko sienas

  • Teksto dydis:

Aštuonios Europos Sąjungos valstybės, tarp jų Lietuva, paragino Briuselį smarkiai sugriežtinti bloko sienas, kad „būtų užkirstas kelias dar vienai didelio masto migracijos krizei“, rašoma laiške, su kuriuo prieš svarbų viršūnių susitikimą susipažino naujienų agentūra AFP.

Nuo 2015–2016 metų, kai Europa priėmė daugiau nei milijoną prieglobsčio prašytojų, daugiausia sirų, bėgančių nuo karo savo šalyje, bendras požiūris į migraciją žemyne sugriežtėjo.

Austrija, Danija, Estija, Graikija, Latvija, Lietuva, Malta ir Slovakija pirmadienį išsiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui (Šarliui Mišeliui).

Šalys teigė, kad „pats laikas“ taikyti „visapusišką Europos... požiūrį į visus atitinkamus migracijos maršrutus“, kad būtų sprendžiama nelegalios migracijos problema.

Laiške raginama skirti „papildomą finansinę paramą“ iš esamo biudžeto, kad būtų sustiprintos „atitinkamos operatyvinės ir techninės priemonės, skirtos veiksmingai sienų kontrolei“.

Jame taip pat raginama „pagreitinti sklandaus trečiųjų šalių piliečių grąžinimo“ procedūrą ir sudaryti naujas partnerystes ir susitarimus su saugiomis trečiosiomis šalimis.

Kai kurios valstybės narės susiduria su „tokiais atvykėlių ir prašymų skaičiais, kurie prilygsta arba yra didesni nei per 2015 ir 2016 metų migracijos krizę“, priduriama laiške.

Sausio pabaigoje ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson) sakė esanti įsitikinusi, kad prieglobsčio reforma, dėl kurios diskutuojama nuo 2020 metų rugsėjo mėnesio, bus priimta iki 2024 metų Europos Parlamento rinkimų.

ES savo sienų apsaugai 2021–2027 metų laikotarpiu skyrė šešis milijardus eurų.

Kelios šalys, įskaitant Austriją, paragino ES skirti lėšų tvoroms prie bloko išorės sienų stiprinti, kad būtų sumažintas prieglobsčio prašytojų srautas.

Tačiau EK iki šiol nebuvo linkusi to daryti, sakydama, kad „sienų ir spygliuotų vielų statymas“ nėra tinkamas sprendimas.

Praėjusį mėnesį EK pirmininkė U. von der Leyen teigė, kad pirmąjį šių metų pusmetį valstybės narės galėtų prisijungti prie bandomosios programos, pagal kurią būtų paspartinta reikalavimus atitinkančių migrantų patikra ir prieglobsčio suteikimo procedūros, o neatitinkantys reikalavimų būtų nedelsiant grąžinti.

U. von der Leyen sakė norinti, kad ES sudarytų „saugių šalių“ sąrašą ir kad blokas sustiprintų sienų stebėseną Viduržemio jūros ir Vakarų Balkanų maršrutuose, kuriais migrantai keliauja į Europą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Mokykitės iš sovietų, tie mokejo sienas saugot, kai jūs tik kvaksėjot apie žmogaus teises. Kai jums buvo tai naudinga. Dabar apie teises jau nutilot. Ir darotės panašūs į TSRS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių