Quantcast

Lenkų laikraštis laimėjo vieną iš valdančiosios partijos iškeltų bylų

  • Teksto dydis:

Lenkijos laikraštis „Gazeta Wyborcza“ pirmadienį sveikino vienam iš jo žurnalistų palankų teismo sprendimą valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) iškeltoje byloje dėl ironiškos tviterio žinutės, kurioje buvo minimi „mafijos“ elementai partijoje.

Tačiau dienraščio redaktoriaus pavaduotojas Bartoszas Wielinskis (Bartošas Velinskis) sakė, jog ir toliau didelį nerimą kelia valdančiosios partijos bandymai bylomis bauginti žurnalistus. PiS ar jai lojalūs asmenys yra iškėlę dar daugiau kaip 50 bylų vien šiam liberaliam laikraščiui.

„Tai, kad PiS iškėlė mums bylą už pokštą, reiškia, kad ši partija nekenčia laisvos spaudos ir bando apriboti jos laisvę, kur tik galėdama“, – naujienų agentūrai AP sakė B. Wielinskis.

„Niekada nežinai, dėl ko būsi patrauktas į teismą kitą kartą. Jie nori šiurpinti mus ir priversti mus galvoti, kad negalime pradėti konfrontacijos su jais“, – pridūrė jis.

Garsų tiriamosios žurnalistikos atstovą Wojciechą Czuchnowskį (Voicechą Čuchnovskį) PiS apkaltino šmeižtu už juokaujant pavartotą terminą „mafija“ vienoje 2018 metų lapkričio tviterio žinutėje. Šiuo žodžiu jis apibūdino įtariamą aukšto rango pareigūnų korupciją finansinėje sistemoje valdant PiS. Tai buvo reakcija į centrinio banko vadovo kaltinimus žurnalistui, kad jis savo tyrimais destabilizuoja šalies finansinę sistemą.

W. Czuchnowskis tviteryje rašė ką tik sužinojęs, kad jis ir dar vienas žurnalistas „supurtė finansinę sistemą Lenkijoje“, ir pridūrė: „Jei taip, aš atsiprašau. Daugiau neberašysiu apie mafiją [partijoje].“

Tuo metu jis kovojo kitoje byloje, iškeltoje dėl to, kad PiS valdomą Lenkiją buvo pavadinęs „mafijos valstybe“. Viename teisme jis pralaimėjo, bet galiausiai byla pasiekė Aukščiausiąjį Teismą, kur W. Czuchnowskis laimėjo.

Penktadienį priimtoje nutartyje teisėjas Jacekas Tyszka (Jacekas Tyška) nurodė, jog korupcija, kurią komentavo W. Czuchnowskis, buvo tokia rimta, kad kritiška kalba buvo priimtinas dalykas.

„Nors atsakovo įrašas buvo pokštas, šis pokštas buvo pagrįstas tikrove ir pateisinamas“, – sakė J. Tyszka.

Sprendimas buvo paskelbtas PiS stumiant naują įstatymo projektą, pagal kurį partija įgytų galią atleisti teisėjus ar skirti jiems baudas bei kitaip nubausti juos, jei jie kritikuoja vyriausybės vykdomas teismų sistemos reformas ar paskyrimus.

Europos Komisijos atstovas pirmadienį sakė, kad Komisija analizuos šį įstatymo projektą.

„Komisija laikosi labai aiškios pozicijos ginti teismų sistemą nuo politinio kišimosi“, – sakė Christianas Wigandas (Kristianas Vigandas).

Lenkijos valdžia gina šį įstatymo projektą ir įrodinėja, kad leidus teisėjams abejoti permainomis ir paskyrimais, teismų sistemoje kiltų chaosas. Pasak valdžios, jai reikia būdo, kaip drausminti teisėjus, kurie ėmė pernelyg garsiai kalbėti apie politiką.

Kai kurie teisėjai kritikavo reformas ir prisidėjo prie protestų gatvėse.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) sako, kad „anarchija jau apėmė teismų sistemą“.

Kitoje garsioje žodžio laisvės byloje PiS kaltina teisės profesorių Wojciechą Sadurskį (Voicechą Sadurskį), pavadinusį partiją „organizuota nusikalstama grupe“. Verdiktas turėjo būti paskelbtas penktadienį, bet buvo atidėtas iki kovo 23 dienos.

Be to, Europos Taryba penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl vykdomosios valdžios galių teismų sistemos atžvilgiu išplėtimo Lenkijoje ir nurodė, kad „teisėjai vis mažiau apsaugomi nuo politinės kontrolės, o tuo pakertama teismų nepriklausomybė“.

Organizacija paragino Lenkijos valdžią pakeisti drausminimo procedūras „pašalinant bet kokią potencialią nederamą vykdomosios valdžios įtaką“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių