Quantcast

Lenkijos valdančioji partija po pralaimėjimo prašo perskaičiuoti rinkimų balsus

Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paprašė perskaičiuoti balsus šešiose apygardose, valdantiesiems praradus Senato kontrolę per neseniai vykusius rinkimus.

Šis prašymas sulaukė opozicinių partijų kritikos, esą valdantieji siekia nesąžiningai pakeisti rinkimų rezultatus.

PiS atstovas Radoslawas Fogielis (Radoslavas Fogelis) sakė, kad partija siekia pasinaudoti savo teise prašyti perskaičiuoti balsus apygardose, kur kandidatai surinko apylygį skaičių balsų ir kur buvo daug sugadintų balsalapių. Prašymą dėl balsų perskaičiavimo partija pateikė pirmadienį.

R. Fogielis atmetė kaltinimus, kad partija bando pakeisti spalio 13-osios rinkimų rezultatus.

Opozicinės Pilietinės platformos (PO) lyderis Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna) prašymą perskaičiuoti balsus antradienį pavadino „didžiuliu skandalu“ ir pareiškė, kad negali būti tikras, jog balsų perskaičiavimas vyks skaidriai.

Balsų perskaičiavime dalyvaus ir naujoji Aukščiausiojo Teismo kolegija. Viena svarbiausių žmogaus teises ginančių Europos institucijų Europos Taryba abejoja, kad ši Lenkijos valdančiosios partijos įsteigta kolegija atitinka konstituciją.

Į valdžią 2015 metais atėjusi PiS iš karto ėmėsi Lenkijos teismų sistemos reformos, siekdama užtikrinti partijai galimybę labiau kontroliuoti teismus. Europos Sąjunga ne kartą perspėjo Lenkiją, kad šios reformos kelia grėsmę teisinės valstybės ir įstatymų viršenybės principui.

G. Schetyna pareikalavo, kad balsų perskaičiavimą kontroliuotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) ir šį klausimą aptarė susitikęs su vienu iš organizacijos atstovų.

„Įstatymas ir teisingumas“ nepripažįsta rinkėjų nuosprendžio. Ji nepripažįsta lenkų, kurie savo labai aktyviu dalyvavimu (rinkimuose) perdavė daugumą Senate į opozicinių partijų rankas, valios,  – sakė G. Schetyna. – Tai pavyzdys, rodantis, kaip atrodo rinkimai ir kaip atrodys rinkimai ateityje, kai „Įstatymas ir teisingumas“ nelaimės.“

Tačiau opozicinis aljansas, kuriam priklauso ir G. Schetynos partija, vėliau taip pat paprašė perskaičiuoti balsus trijose apygardose, šį prašymą motyvuodamas rinkimų tvarkos pažeidimais, kurie, pasak jų, sutrikdė kai kuriuos rinkėjus.

PiS išsaugojo daugumą didesnes galias turinčiuose žemuosiuose parlamento rūmuose. Tačiau opozicinės partijos laimėjo 51 mandatą 100 vietų Senate. Tai suteiks joms galimybę pristabdyti valdančiosios partijos siūlomų įstatymų priėmimą, bet neleis jų visiškai blokuoti. Be to, opozicijos turima dauguma Senate neleis valdančiajai partijai taip lengvai skirti jai lojalius asmenis užimti svarbiausius postus pagrindinėse valstybinėse institucijose.

Prašymas perskaičiuoti rinkėjų balsus kai kuriose apygardose pateiktas po, kaip pranešama, nepavykusio PiS bandymo į savo pusę patraukti vietas Senate laimėjusius opozicijos politikus ir užsitikrinti daugumą šiuose rūmuose.

Rinkimų kampaniją ir rinkimus stebėjusi ESBO nurodė, kad rinkimai iš esmės buvo laisvi ir gerai organizuoti, tačiau valdančioji partija jose turėjo pranašumą jos kontroliuojamos valstybinių žiniasklaidos priemonių dėka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių