Quantcast

Lenkijos konstitucinis teismas spręs dėl abortų apsigimimo atvejais

Lenkijos konstitucinis teismas ketvirtadienį vertins bandymą griežtinti šios katalikiškos valstybės abortų įstatymus, kurie ir dabar yra vieni griežčiausių Europoje.

Valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) parlamentarai norėtų uždrausti abortus ir įgimtinių ydų atvejais. Jie šiuo metu yra tarp nedaugelio priežasčių, dėl kurių šioje Europos Sąjungos narėje galima legaliai nutraukti nėštumą.

Daug šalies moterų piktinosi, kai PiS parėmė piliečių grupės pasiūlytą įstatymo projektą, todėl konservatyvūs parlamentarai kreipėsi į Konstitucinį Tribunolą.

Tribunolą, kurio pagrindinis vaidmuo yra užtikrinti, kad visi įstatymai atitiktų konstituciją, vyriausybė 2016 metais reformavo. Kritikai tvirtina, kad dabar jame pilna PiS sąjungininkų.

Palankus Tribunolo sprendimas galėtų sudaryti sąlygas parlamentarams patvirtinti įstatymo projektą. Jei taip nutiks, prezidentas Andrzejus Duda, PiS sąjungininkas, žada jį pasirašyti.

Nuo 1993 metų Lenkijoje abortai leidžiami tik tais atvejais, kai nėštumas yra išžaginimo ar incesto pasekmė, kai jis kelia pavojų motinos gyvybei arba kai vaisius yra apsigimęs.

Nevyriausybinė organizacija „Akcja Demokracja“ sako, kad jos peticiją prieš tolesnį abortų įstatymo griežtinimą pasirašė daugiau kaip 210 tūkst. žmonių.

Anksčiau šiais metais Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič paragino atmesti minimą įstatymo projektą.

„Šiandien beveik visi nėštumo nutraukimai, teisėtai vykdomi Lenkijoje, patenka į šią kategoriją (apsigimimų), todėl šis įstatymo projektas, jei bus priimtas, praktiškai nulems [visišką] abortų uždraudimą ir rimtai paveiks šalies moterų teises bei saugumą“, – sakė ji.

38 mln. gyventojų turinčioje šalyje per metus teisėtai atliekama mažiau nei 2 tūkst. abortų, bet moterų organizacijos apskaičiavo, kad nelegaliai arba užsienyje atliekama dar iki 200 tūkst. tokių procedūrų.

PiS vyriausybė savo 2016 metų bandymo griežtinti abortų įstatymus atsisakė po masinių protestų visoje šalyje, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių juodai vilkėjusių moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių