Quantcast

Lenkijos Aukščiausiasis teismas: prezidento rinkimų rezultatai yra teisėti

Lenkijos Aukščiausiasis teismas atmetė beveik visus pateiktus skundus ir teisėtais paskelbė 2020 metų šalies prezidento rinkimų rezultatus, pirmadienį pranešė teismo Neeilinės kontrolės ir viešųjų reikalų rūmai.

Liepos 12 dieną vykusiame antrajame rinkimų rate pirmą kadenciją baigiantis šalies prezidentas Andrzejus Duda dviejų procentinių punktų persvara iškovojo pergalę prieš Varšuvos merą Rafalą Trzaskowskį.

Daugiau nei 90 iš 5,8 tūkst. pateiktų skundų pripažinti visiškai ar iš dalies galiojančiais, tačiau jie neturėjo jokios įtakos rinkimų rezultatams, šeštadienį pranešė teismo atstovas spaudai.

Taip pat buvo atmestas R. Trzaskowskio rinkimų kampanijos skundas, kuriuo reikalauta rinkimus paskelbti negaliojančiais. Kampanija argumentavo, kad rinkimai buvo nesąžiningi dėl valstybės išteklių naudojimo ir visuomenės informavimo priemonių reikšto palaikymo A. Dudai.

Tačiau rinkimų kampanijai nepavyko pateikti pakankamai įrodymų, pagrindžiančių mestus kaltinimus, o dalis skundo yra pernelyg plataus masto, teigė teismas.

Kalbėdamas apie tariamą žiniasklaidos šališkumą, teismas nurodė, kad „faktas, jog rinkėjai pasirinko naudotis tam tikru informacijos šaltiniu... negali būti lyginamas su manipuliacija“.

Nepaisant pirmadienio nuosprendžio, kai kurie teisės ekspertai vis dar abejoja rinkimų teisėtumu. Jie pabrėžia, kad rinkimai nebuvo surengti iki Konstitucijoje numatyto termino.

Nepaisant pirmadienio nuosprendžio, kai kurie teisės ekspertai vis dar abejoja rinkimų teisėtumu. Jie pabrėžia, kad rinkimai nebuvo surengti iki Konstitucijoje numatyto termino.

Gegužės 10 dieną turėję įvykti rinkimai nebuvo surengti susirūpinus dėl koronaviruso pandemijos, nors Lenkija nebuvo paskelbusi nepaprastosios padėties – vienintelės konstitucinės priemonės, leidžiančios atidėti rinkimus.

Kritikai taip pat teigia, kad Neeilinės kontrolės rūmų narius išrinko komisija, kurios nešališkumas ir nepriklausomumas nuo vykdomosios valdžios yra kvestionuotinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių