Quantcast

Lenkijoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves palaikyti nušalinto teisėjo

Varšuvoje ir kituose Lenkijos miestuose tūkstančiai žmonių sekmadienį išėjo į gatves pademonstruoti solidarumo su vienu teisėju, nušalintu už jo reikštas abejones dėl vyriausybės vykdomos kontroversiškos teismų reformos.

Sostinėje demonstrantai, susirinkę prie Teisingumo ministerijos pastato, laikė Europos Sąjungos vėliavas ir plakatus su užrašais „Garbė ir šlovė nepalaužtiems teisėjams“ bei „Nepriklausomi teismai – kiekvieno piliečio teisė“.

„Esantys valdžioje dar viską, kad sugriautų teisinę valstybę ir teisimų nepriklausomybę“, – kalbėjo Lenkijos teisėjų asociacijos „Iustitia“, organizavusios šį protestą, pirmininkas teisėjas Krystianas Markiewiczius (Kristianas Markevičius).

„Norime parodyti, kad nepaliksime teisėjų bėdoje“, – jis sakė komercinei naujienų televizijai TVN24.

Lenkijos valdančioji dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) yra kritikuojama tiek namie, tiek Europos Sąjungoje už didelio masto teismų reformas, vykdomas nuo jos atėjimo į valdžią 2015 metų pabaigoje.

Vyriausybė tvirtina, kad pokyčiai reikalingi siekiant išrauti korupciją ir pertvarkyti teismų sistemą, kurioje tebėra komunistinio laikotarpio atgyvenų.

Tačiau Briuselis kaltina PiS vadovaujamą vyriausybę keliant pavojų teisinės valstybės principams ir teisimų nepriklausomumui.

Sekmadienį surengtose demonstracijose buvo reiškiamas solidarumas su teisėju Pawelu Juszczyszynu (Pavelu Juščyšinu), per vienos apeliacijos nagrinėjimą rytiniame Olštyno mieste kėlusiam klausimą dėl pirminę nutartį paskelbusio teisėjo nešališkumo.

Tą teisėją paskyrė PiS įkurta naujoji Nacionalinė teismų taryba, kuriai, anot oponentų, stinga nepriklausomumo.

Ketvirtadienį P. Juszczyszynui buvo iškelta byla dėl drausmės pažeidimo, o penktadienį jis buvo nušalintas nuo pareigų.

„Kreipiuosi į savo kolegas teisėjus: nesileiskit įbauginami, būkit nepriklausomi ir drąsūs“, – protestuotojams Varšuvoje sakė P. Juszczyszynas.

Demonstracijos taip pat vyko kituose miestuose, įskaitant Krokuvą, Poznanę, Ščeciną ir Vroclavą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie teisėjus

apie teisėjus portretas
jie - tik vargšai - perkami, parduodami...

o

o portretas
LR "nusipelnius" teisėja per aną krizę padėjusi statybininkams jų versle skiriant šeimas ir taip gaunant užsakymus naujiems euroremontams bei stiklainių statyboms, iš civilinių bylų kilo net į baudžamąsias - juk paaugo tie nukentėjusieji poskyrybiniai vaikai ir dabar statybininkai bijo - įtaisė tą pačią teisėją kur reikia - ir vėl pinigučiai byra: vaikučiai gydomi... finansuoja statybininkai - jų antros pusės juk vagonėliuos - viskas vietoj...

...

... portretas
Teisėjų mafija visų baisiausia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių