Quantcast

Lenkija seka Lietuva: siekia atsikratyti sovietinių paminklų

Nacionalinis atminties institutas prašo Lenkijos valdžios šalies miestuose pašalinti sovietinę kariuomenę garbinančius paminklus ir suvežti juos į specialius parkus.

Tokių paminklų kaip šis po Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos valdžia pristatė po visą okupuotą teritoriją, taip skleisdama savo kaip išvaduotojos propagandą. Visoje Lenkijoje tokių paminklų, primenančių apie Raudonąją armiją, neva išvadavusią šalį iš nacistinės Vokietijos, užregistruota 300. Nors Maskva aiškina, kad šie paminklai turi priminti ne Stalino valdymo laikus, o Raudonosios armijos gėrį, daugeliui lenkų jie baisūs.

„Šių paminklų forma negraži. Nesvarbu, kam pastatyti, jie tiesiog baisūs“, – teigė Halina Sienkiewicz-Guz.

Tačiau kaip mieste stovintis svetimos kariuomenės tankas gali vaizduoti ką nors kitą, o ne okupaciją. Ir lenkai tai puikiai supranta. „Žinoma, kad jie privalo dingti iš čia. Visi suaugę žmonės, atsimenantys istoriją, supranta, ką šie paminklai simbolizuoja“, – tvirtino Tomaszas Kaczmarskis.

Panašiai, kaip Vilniuje skulptūros ant Žaliojo tilto, šios Sovietų Sąjungos karių ir technikos skulptūros žmonėms primena apie okupaciją ir jos jėga atneštus baisumus. Tūkstančiai žmonių nužudyti tų pačių sovietų kareivių, dar daugiau žmonių ištremta. Lenkijos nacionalinis atminties institutas teigia, kad šie paminklai buvos statomi norint pateisinti Raudonosios armijos buvimą šalyje.

Lenkija, kartu su Lietuva, dabar yra vienos didžiausių Kremliaus ir Vladimiro Putino politikos kritikių. Varšuva ir Vilnius stengiasi priminti Europai, kokia agresyvi gali būti Maskva, jeigu nebūsime pasiruošę. Raudonosios armijos paminklai šalyse, kuriose žmonės jų nenori, nes jie asocijuojasi su okupacija, primena posakį: „Nuo nacizmo išvadavo, bet patys išeiti pamiršo.“  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sistema

Sistema portretas
Putinas - Stalino bendramintis. Jam tik nesipiešink ir jis tavo kieme pastatys tikrą tanką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių