Quantcast

Lenkija ragina ES ginti žodžio laisvę nuo socialinių tinklų cenzūros

Lenkijos premjeras antradienį sakė norintis, kad Europos Sąjungos taisyklės gintų žodžio laisvę internete, ir įspėjo dėl technologijų milžinių „politinio korektiškumo“, kelioms socialinių tinklų platformoms blokavus Donaldą Trumpą.

Mateuszas Morawieckis, kurio vyriausybė yra tvirta kadenciją baigiančio JAV prezidento šalininkė, sakė, kad dėl Lenkijos komunistinės praeities „mes labai nerimaujame matydami bandymus riboti laisvę“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ M. Morawieckis rašė, kad didžiosios platformos siekia „tokio politinio korektiškumo, koks joms patinka“, ir nori „kovoti su tais, kas joms nepritaria“.

M. Morawieckis, priklausantis valdančiajai dešiniojo sparno partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), šiuos komentarus feisbuke paskelbė kelios dienos po to, kai šis socialinis tinklas – kaip ir „Twitter“ – sustabdė D. Trumpo paskyras dėl „tolesnio smurto kurstymo rizikos“. Tai buvo padaryta D. Trumpo šalininkams šturmavus JAV Kapitolijų.

Nepaminėdamas D. Trumpo atvejo M. Morawieckis sakė: „Žodžio laisvė yra demokratijos druska, todėl privalome ją ginti.“

„Vis dažniau turime reikalų su praeičiai priklausančiomis praktikomis. Laisvo žodžio cenzūra – totalitarinių ir autoritarinių režimų sfera – šiandien grįžta... kovoti su tais, kurie kitaip mąsto, – sakė jis. – Kurios pažiūros teisingos, o kurios ne, negali nuspręsti algoritmai ar milžiniškų korporacijų savininkai.“

Lenkų premjeras pridūrė, kad Lenkija rems „tinkamus“ įstatymus Europos Sąjungoje žodžio laisvei internete apginti.

„Twitter“ sprendimas visam laikui blokuoti D. Trumpo paskyrą sukėlė tam tikrą nuostabą Europoje. Vokietijos kanclerės Angelos Merkel manymu, tai „problemiška“, nes nuomonės laisvė neturėtų būti priklausoma nuo interneto platformų vadovų sprendimų,

JAV interneto milžinės dažnai kaltinamos pernelyg didelėmis galiomis socialinės žiniasklaidos atžvilgiu ir daug vyriausybių ragina jas labiau reguliuoti.

D. Trumpas antradienį pareiškė, kad socialinės žiniasklaidos milžinės uždarydamos jo paskyras padarė „katastrofišką klaidą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių