Quantcast

Lenkija paragino Vokietiją sumokėti reparacijas už Antrąjį pasaulinį karą

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis penktadienį paragino Vokietiją sumokėti Lenkijai reparacijas, po to, kai Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad Vokietija tiesia „Nord Stream 2“ dujotiekį kaip karo skolą Rusijai.

W. Steinmeieris interviu Vokietijos laikraščiui „Rheinische Post“ sakė, kad šalis turi istorinę pareigą nenusigręžti nuo dujotiekio, atkreipdamas dėmesį į Vokietijos įsiveržimą į Sovietų Sąjungą Antrojo pasaulinio karo metu.

M. Morawieckis feisbuko įraše sakė besidžiaugiąs, kad W. F. Steinmeieris pripažįsta, jog Antrojo pasaulinio karo padariniai gali turėti įtakos šiandienos politiniams ir ekonominiams sprendimams.

„Lenkija niekada nesulaukė reparacijų, nepaisant nacistinės Vokietijos padarytos didžiulės žalos. Buvo nužudyta 6 mln. lenkų. Į griuvėsius paversta tūkstančiai miestų ir kaimų, įskaitant Lenkijos sostinę Varšuvą“, – parašė M. Morawieckis, kartu prisegdamas sunaikintos sostinės nuotrauką.

Lenkija niekada nesulaukė reparacijų, nepaisant nacistinės Vokietijos padarytos didžiulės žalos.

Tačiau premjeras sakė, kad „Nord Stream 2“ statybų negalima laikyti kompensacijos forma – jos verčiau tik pakenks Europos solidarumui, teigė M. Morawieckis.

„Tiltų tarp Europos ir Rusijos statybos negali vykti virš Vidurio ir Rytų Europos galvų“, – sakė Lenkijos premjeras.

W. F. Steimeierio komentarai sukėlė pasipriešinimą ir Ukrainoje – šalyje, pro kurią šiuo metu į Europą transportuojama didžioji rusiškų dujų dalis.

Lenkijos konservatyvi valdančioji partija „PiS“ pastaraisiais metais ne kartą iškėlė reparacijų klausimą. Vokietijos vyriausybė atmeta šalies reikalavimus, teigdama, kad jie buvo patenkinti susitarimu „Du plius keturi“, pasirašytu 1990 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kodėl

O kodėl portretas
Neparagino Rusijos?

reikia

reikia portretas
kuo skubiau iš Lenkijos pareikalauti reparacijų už 20 metų Vilniaus krašto okupaciją, totalinę polonizaciją ir jaunos Lietuvos valstybės ekonominiam kenkimui bei už lietuvių žudymus Armijos krajovos žudikų siautėjimo metu

otto

otto portretas
Jei lenkai nori reparacijų, tai tegul sugrąžina vokiečiams žemes. Du kartus už tą patį nemokama.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių