Quantcast

Lenkija išsiuntė du baltarusių diplomatus atsakydama į Minsko analogišką žingsnį

Lenkija penktadienį paskelbė išsiunčianti du baltarusių diplomatus, tarp kaimynių kilus ginčui dėl lenkų karių, kovojusių su nacių ir sovietų okupacijomis, tačiau besitaikiusių ir į baltarusius.

Šis žingsnis žengtas Minskui ketvirtadienį nusprendus išsiųsti du lenkų diplomatus, besitęsiant konfrontacijai dėl vieno renginio, per kurį buvo pagerbtas šis pogrindis, pramintas „prakeiktais kariais“.

Baltarusija ir Lenkija anksčiau šią savaitę buvo paskelbusios, kad išsiunčia po vieną diplomatą.

Lenkų užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas (Marcinas Pšydačas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Lenkija, atsižvelgusi į Baltarusijos „toliau rodomus nedraugiškus gestus“, nusprendė išsiųsti du baltarusių konsulus, dirbančius Varšuvoje ir rytiniame Balstogės mieste.

Lenkijos „prakeiktaisiais kariais“ vadinami Antrojo pasaulinio karo metais prieš nacių okupaciją kovoję rezistencijos batalionai, vėliau ėmę kovoti su sovietų okupacija, dažnai smurtaudavo prieš tuos, kurie nebuvo lenkai, ypač baltarusius.

Jų pasipriešinimas sovietų valdžiai baigėsi 6-e dešimtmetyje.

Minsko ir Varšuvos santykiai yra įtempti nuo rugpjūčio, kai po Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autokratas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, šioje šalyje kilo protestai.

Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjungai priklausanti Lenkija priglaudė baltarusių aktyvistų, kurie pabėgo iš savo šalies, kad išvengtų represijų prieš opoziciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių