Quantcast

Lenkai protestuoja prieš pastangas dar labiau apriboti aborto galimybes

Dešimtys Lenkijos moterų teisių aktyvisčių antradienį automobiliais ir dviračiais blokavo Varšuvos centrą, protestuodamos prieš įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausti abortai vaisiaus apsigimimo atvejais, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Dalyvės protestavo garsiniais automobilių signalais ir plakatais su užrašu „#PiekloKobiet“ („Moterų pragaras“), užklijuotais ant automobilių langų. Jos tvirtino, kad laikosi griežtų karantino taisyklių, pagal kurias vienu metu vienoje vietoje gali susiburti tik du žmonės.

Lenkijos parlamentas trečiadienį turi svarstyti naujas pastangas dar labiau sugriežtinti abortų įstatymus, kurie ir šiaip yra vieni griežčiausių Europoje.

Įstatymo projektu, kurį pasiūlė piliečių grupė, būtų uždrausti abortai net ir tais atvejais, kai vaisius yra apsigimęs.

Aktyvistės sako, kad taip pat protestuoja prieš kitą įstatymo projektą, kuriuo siekiama dar labiau apriboti ir šiaip labai ribotą lytinį švietimą valstybinėse mokyklose.

„Mašinos garsinio signalo spaudymas 40 minučių leido man išreikšti savo nusivylimą“, – AFP telefonu iš savo automobilio sakė protestuotoja Joanna Kalinska (Joana Kalinska).

„Negalėjau ramiai stovėti ir žiūrėti... Valdžia naudojasi su karantinu susijusiu sambūrių draudimu, kad prastumtų savo abortų draudimą, nes visuomenė neremia įstatymų griežtinimo tokiu būdu“, – pridūrė ji.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) antradienį paragino atmesti Lenkijoje siūlomus suvaržymus.

„Šiandien beveik visi nėštumo nutraukimai, teisėtai vykdomi Lenkijoje, patenka į šią kategoriją (apsigimimų), todėl šis įstatymo projektas, jei bus priimtas, praktiškai nulems [visišką] abortų uždraudimą ir rimtai paveiks šalies moterų teises bei saugumą“, – sakoma elektroniniu paštu atsiųstame D. Mijatovič pareiškime.

Varšuvos policija per megafonus perspėjo protestuotojas dėl teisinių padarinių, įskaitant baudas, už karantino nepaisymą.

J. Kalinska sakė, kad policija jai skyrė 200 zlotų (44 eurų) baudą už naudojimąsi mobiliuoju telefonu vairuojant.

Moterų grupės antradienį taip pat surengė mažesnius tokio pobūdžio protestus kituose Lenkijos miestuose.

Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė ir anksčiau bandė griežtinti katalikiškos šalies abortų įstatymus, pagal kuriuos abortai leidžiami tik tais atvejais, kai moteris pastoja po išžaginimo ar kraujomaišos, kai nėštumas kelia pavojų motinos gyvybei arba jei vaisius yra apsigimęs.

Vienos tokios iniciatyvos valdžia atsisakė po masinių protestų visoje šalyje 2016 metais, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių juodai vilkėjusių moterų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių