Quantcast

Latvijos vyriausybė siūlo parlamentui apsvarstyti Rygos dūmos paleidimą

  • Teksto dydis:

Latvijos vyriausybė nusprendė perduoti parlamentui svarstyti Aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerijos (AARPM) paruošą teisės akto dėl Rygos dūmos paleidimo projektą.

Du ministrų kabineto nariai iš populistinės partijos „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) – socialinių reikalų ministrė Ramona Petraviča ir vidaus reikalų ministras Sandis Girgensas – balsavo prieš projekto perdavimą Seimui.

Pasak aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministro Jurio Pucės, Rygos dūmos paleidimo priežastis – nesprendžiamos nuolatinės šiukšlių išvežimo problemos. Jis pridūrė, kad ruošiant projektą buvo atsižvelgta į Valstybės kanceliarijos teisininkų pastabas, projekto anotacijoje atsirado būtinų paaiškinimų. 

Tuo metu valstybės kanceliarijos atstovai patvirtino, kad buvo atsižvelgta į jų pastabas.

Vyriausybė pateiks parlamentui skubiai apsvarstyti teisės akto projektą ir jau rytoj dėl jo turėtų būti šaukiamas neeilinis posėdis.

R. Petraviča sakė balsavusi prieš šį pasiūlymą, nes esą nėra įrodymų, kad Rygos dūma negalėtų susitvarkyti su atliekų išvežimu, kuris yra pagrindinis siūlymo paleisti Dūmą argumentas.

S. Girgensas pasidomėjo, ar J. Pucė turi informacijos apie tai, kad Rygoje dėl šiukšlių išvežimo kyla problemų. J. Pucė atsakė, jog šiukšlių išvežimas iš sostinės buvo užtikrintas tik atitinkamu vyriausybės potvarkiu.

Teisingumo ministras Janis Bordanas pridūrė, kad Aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerija pateikė savo argumentus dėl Rygos dūmos paleidimo, o Seimas nuspręs, ar jie yra pagrįsti.

Šiuo teisės aktu siekiama ištaisyti susidariusią situaciją, kai Rygos dūma leidžia neteisėtus veiksmus ir nevykdo autonominės savivaldos funkcijos – užtikrinti savivaldos įstatyme, įstatyme dėl ūkiško atliekų panaudojimo ir kituose teisės aktuose numatytą atliekų išvežimą, sakoma projekte.

Anksčiau buvo pranešta, kad gruodžio 6 dieną Aplinkos apsaugos ministerija nusprendė inicijuoti Rygos dūmos paleidimą. 

Reaguodama į Dūmos nesugebėjimą spęsti atliekų išvežimo klausimą ministerija keletą kartų siuntė savo paklausimus, bet negavo tinkamų atsakymų, sakė J. Pucė.

„Pastaruosius aštuonis mėnesius AARPM (Aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerija) primygtinai bandė atkreipti Rygos dūmos dėmesį į šiukšlių išvežimo paslaugų teikimo sostinėje pažeidimus, vyriausybė dukart skelbė nepaprastąją padėtį. Rygos dūmos veikla yra ne tik neteisėta, bet ir neatitinka visuomenės interesų ir prisideda prie nepasitikėjimo vietos valdžia [augimo]", – pareiškė ministras.

Anksčiau buvo planuota, kad pirmalaikiai rinkimai į Rygos dūmą vyks vasario 29 dieną, tačiau po Seimo balsavimo ši data gali pasikeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių