Quantcast

Latvijos Saeima patvirtino K. Karinio koalicinę vyriausybę

  • Teksto dydis:

Latvijos Saeima trečiadienį patvirtino naująją šalies koalicinę vyriausybę, vadovaujamą premjero Krišjanio Karinio iš centro dešinės partijos „Naujoji vienybė“.

Įstatymų leidėjai naujajai vyriausybei pritarė 61 balsu prieš 39.

Latvijos naująją koalicinę vyriausybę sudaro penkios politinės partijos: Naujoji konservatorių partija (NKP), „Naujoji vienybė“, susivienijimas „Už plėtrą/Už!“, populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) ir Nacionalinis aljansas „Viskas Latvijai!“-„Tėvynei ir Laisvei“. Formalią koalicijos sutartį jos pasirašė anksčiau trečiadienį.

Centro dešinioji Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS) ir prokremliška socialdemokratinė partija „Santarvė“, turinti daugiausiai vietų parlamente, liko opozicijoje.

Debatai dėl vyriausybės patvirtinimo tęsėsi beveik tris valandas.

Kalbėdamas Saeimoje K. Karinis pabrėžė, kad sudarytos koalicijos atstovai per derybas išmoko tartis vieni su kitais, taip pat pažadėjo labiau įsiklausyti į opozicijos nuomonę. Naujasis premjeras pareiškė, kad šalies laukia „ne revoliucija, o evoliucija“, kurios tikslas – vykdyti plačias reformas.

Po spalį vykusių rinkimų prasidėjusios derybos dėl vyriausybės formavimo truko pusketvirto mėnesio ir yra ilgiausias toks procesas Latvijos naujausioje istorijoje.

„Naująją vienybę“ vyriausybėje atstovaus premjeras K. Karinis, diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius ir finansų ministras Janis Reiras.

Naujoje vyriausybėje taip pat dirbs du susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ nariai: gynybos ministras Artis Pabrikas, aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministras Juris Pūcė ir sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė.

Kultūros ministerijai toliau vadovaus „Viskas Latvijai!“-„Tėvynei ir Laisvei“ narė Dacė Melbardė, o žemės ūkio ministru taps šios politinės jėgos atstovas Kasparas Gerhardas.

Dar trys ministrų portfeliai atiteko NKP politikams: švietimo ir mokslo – Ilgai Šuplinskai; teisingumo – Janiui Bordanui; susisiekimo – Taliui Linkaičiui.

Partiją „KPV LV“ naujajame kabinete atstovaus vidaus reikalų ministras Sandis Girgenis, ekonomikos ministras Ralfas Nemiras ir socialinių reikalų ministrė Ramona Petravič.

S. Skvernelis pasveikino naująjį premjerą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis su paskyrimu pasveikino K. Karinį.

„Latvija ir Lietuva jau daugelį metų yra ne tik broliškos valstybės ir artimiausios kaimynės, bet ir vienos stipriausių sąjungininkių ir partnerių regione, bendradarbiaujančios Europos Sąjungoje ir NATO, taip pat plėtojančios bendradarbiavimą kitais regioniniais ir globaliais formatais. Tvirtai tikiu tolesne mūsų vienybe, glaudžiu dialogu ir abipuse parama formuluojant bendras pozicijas ir drauge stengiantis kurti taikią ir saugią mūsų valstybių ateitį“, - sakoma premjero sveikinime.

Lietuvos vyriausybės vadovas išreiškė viltį artimiausiu metu susitikti ir susipažinti su naujuoju Latvijos vyriausybės vadovu bei palinkėjo visokeriopos sėkmės ateities darbuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių