Quantcast

Latvijos parlamentas pritarė pataisoms dėl sovietų ir nacių šlovinimo kriminalizavimo

Latvijos parlamentas, ketvirtadienį per antrą svarstymą priimdamas Baudžiamojo kodekso pataisas, pridėjo prie įstatymo projekto naują straipsnį, kuriuo kriminalizuojami sovietų ir nacių režimų agresijos prieš Latviją viešas neigimas, pateisinimas, šlovinimas ir menkinimas.

Pataisų projektai buvo priimti 43 balsais, „prieš“ balsavus 39 deputatams, po daugiau kaip valandą trukusių emocingų debatų.

Valdančiosios centro dešiniųjų partijos „Vienybė“ deputatas Andrejus Judinas sakė, kad naująjį straipsnį galima laikyti proporcingu ir kad žodžio laisvė tam tikrose situacijose gali būti suvaržyta. „Jeigu kas nors viešai sako, kad Latvija pastarąjį šimtmetį nepatyrė agresijos ir kad Latvijos Respublika nusprendė likviduoti save, jis, galbūt, pažeidžia įstatymą“, – sakė jis.

Pasak A.Judino, šiuo įstatymo projektu nesiekiama priversti žmonių keisti savo nuomonę, tačiau siekiama neleisti viešai skleisti atvirai klaidingos informacijos, pakertančios Latvijos vientisumą ir saugumą.

Valerijus Agesinas iš opozicinės prorusiškos kairiųjų „Santarvės centro“ frakcijos tvirtino, jog šis klausimas yra pernelyg opus, kad būtų galima pridėti šias naujas nuostatas prie įstatymo projekto tarp pirmojo ir paskutinio svarstymo. Jo nuomone, šios pataisos turėtų būti priimtos kaip atskiras įstatymas.

V.Agesinas taip pat mano, kad šios nuostatos gali prieštarauti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijai. „Žinoma, žodžio laisvė nėra absoliuti“, – sutiko jis, bet pridūrė, kad suvaržymai turi būti proporcingi.

Valdančioji centristų Reformų partija taip pat prieštaravo naujo straipsnio įtraukimui į Baudžiamąjį kodeksą.

Zanda Kalninia-Lukaševica sakė, kad Latvijos užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrai taip pat neremia šio įstatymo projekto, ir atkreipė dėmesį į jo neaiškumą. Latvijos užsienio reikalų ministerija projekto pataisų formuluotes pavadino pernelyg miglotomis ir greičiausiai neatitinkančiomis tarptautinės teisės.

Latvijos vidaus reikalų ministerija pateikė devynis prieštaravimus įstatymo projektui, kurį, jos nuomone, būtų sunku įgyvendinti ir kuris skatintų susiskaldymą Latvijos visuomenėje.

Pagal Latvijos baudžiamojo kodekso pataisas, kurios ketvirtadienį buvo priimtos per antrąjį svarstymą, sovietų ir nacių režimų agresijos prieš Latviją viešas neigimas, pateisinimas, šlovinimas ir menkinimas yra baudžiamasis nusižengimas, už kurį skiriama kalėjimo iki trejų metų bausmė, trumpas įkalinimas, visuomenei naudingas darbas ar bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių