Quantcast

Latvija mini 104-ąsias nepriklausomybės paskelbimo metines

Latvijoje penktadienį minimos 104-osios nepriklausomybės paskelbimo metinės.

„Latvijos nepriklausomybės paskelbimo diena – tai metas, kai galime atsigręžti atgal ir pamąstyti apie tai, ką pasiekėme – apie visus gerus dalykus, apie tai, kaip mes, kaip šalis, vystėmės iki šiol ir kaip tai darysime ateityje“, – sakė Latvijos prezidentas Egilas Levitas, sveikindamas žmonės šventės proga.

Jis pabrėžė, kad Latvijos gyventojai turi būti vieningi.

„Buvome vieningi, kai šalis buvo įkurta, kai atkūrėme nepriklausomybę, turime būti vieningi ir dabar, kai pasaulyje ir Europoje kyla sunkumų“, – sakė prezidentas.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad šalis ir jos gyventojai sugebės tai padaryti.

„Istoriškai esame išgyvenę daug sunkesnius laikus“, – pažymėjo E. Levitas.

Rygoje ir visoje šalyje penktadienį planuojama šventinių renginių ir koncertų, taip pat karinis paradas.

Latvija nepriklausomybę paskelbė 1918 metų lapkričio 18 dieną, 16 valandą, tuometiniame Rygos 2-ajame teatre – dabartiniame Latvijos nacionaliniame teatre.

Istoriniam posėdžiui pirmininkavo Gustavas Zemgalas. Delegatams buvo perskaitytas lapkričio 17 dieną įvykusio Tautos Tarybos posėdžio protokolas, o tada G. Zemgalas aidint griausmingiems aplodismentams paskelbė, kad nuo šiol suvereni valdžia šalyje priklauso Tautos Tarybai.

Kiek vėliau žodis buvo suteiktas pirmajam Latvijos ministrui pirmininkui Karliui Ulmaniui, kuris laikinosios vyriausybės vardu paskelbė apie demokratinės respublikos įkūrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MYKOLAS

MYKOLAS portretas
SLOVE LATVIJAI; NEPALUZUSIAI NUO SOVIETINIO JUNGO.KADA ISSIVADUOS RUSIJA; NUO SIANDIENINIU DESPOTU.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių