Quantcast

Laikinasis Kirgizijos vadovas S. Žaparovas dalyvaus prezidento rinkimuose

Kirgizijos laikinasis vadovas Sadyras Žaparovas pirmadienį pranešė, kad dalyvaus pirmalaikiuose šalies prezidento rinkimuose, kuriuos numatyta surengti sausį.

S. Žaparovas premjeru ir laikinuoju prezidentu tapo spalio pradžioje, kai dėl neramumų, apėmusių šalį po ginčijamų parlamento rinkimų, iš prezidento posto pasitraukė Sooronbajus Žeenbekovas.

Centrinė rinkimų komisija šeštadienį paskelbė, kad numatyta sausio 10-ąją surengti pirmalaikius Kirgizijos prezidento rinkimus.

„Gruodžio pradžioje atsistatydinsiu ir dalyvausiu rinkimuose. Dalyvausiu juose kaip paprastas pilietis. Jei būsiu išrinktas, būsiu prezidentas. Jei ne, liksiu paprastas pilietis“, – pirmadienį teigė S. Žaparovas.

51 metų amžiaus S. Žaparovas atlikinėjo kalėjime bausmę už įkaitų ėmimą, bet, kai šalyje kilo neramumai, protestuotojai išlaisvino jį iš kalėjimo. Kiek vėliau parlamentas išrinko jį naujuoju premjeru.

Kirgizijoje po spalio 4 d. įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos laimėjo S. Žeenbekovui lojalios partijos, kilo smurtiniai protestai. Oponentai teigė, kad per rinkimus buvo perkami balsai. Stebėtojai taip pat tvirtino, kad rinkimai buvo nesąžiningi. Netrukus parlamento rinkimų rezultatai buvo anuliuoti, bet tai nepadėjo nuslopinti Kirgizijoje kilusios įtampos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių