Quantcast

L. Varadkaras antrą kartą taps Airijos premjeru

Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) šį savaitgalį antrą kartą perims Airijos ministro pirmininko pareigas, valdžią rotacijos būdu perduodant vienam iš dviejų pagrindinių trijų partijų valdančiosios koalicijos politinių partnerių.

L. Varadkaras, kuris yra mišrios rasės, atvirai homoseksualus ir net antrą kartą eidamas šias pareigas tebėra vienas iš jauniausių Airijos vadovų, šeštadienį pasitrauks iš premjero pavaduotojo pareigų.

43 metų L. Varadkaro „Fine Gael“ ir dabartinio premjero Michealo Martino (Mikalo Martino) „Fianna Fail“ partijų rotacija yra beprecedentė Airijos istorijoje.

Centristinės dešiniosios partijos susikūrė iš priešingų Airijos pilietinio karo pusių XX amžiaus pradžioje.

Jie sutiko, kad po 2020 metų rinkimų, sudarant koaliciją su Airijos žaliaisiais, premjero postas būtų rotuojamas.

L. Varadkaras buvo laikomas nauju veidu, kai 2017 metais perėmė valdančiosios „Fine Gael“ vairą.

Tačiau po dvejų su puse metų, praleistų Taoiseach (airių ministro pirmininko) kėdėje, nesėkmės 2020 metų rinkimuose ir nesutarimų būnant premjero pavaduotoju, jo kritikai teigia, kad jis prarado savo žavesį.

Gruodžio mėnesį Airijos laikraščio „Sunday Independent“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 43 proc. respondentų pasisakė už tai, kad M. Martinas liktų valdžioje, o 34 proc. buvo už L. Varadkarą.

Tačiau L. Varadkaro šalininkai atkreipia dėmesį į jo patirtį valdant šalį per koronaviruso pandemiją ir po 2016 metų Jungtinės Karalystės balsavimo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos.

Stiklo lubos

L. Varadkaro iškilimas į Airijos politikos viršūnę buvo nepaprastas šalyje, kurioje antrojoje praėjusio amžiaus pusėje vyravo griežta, konservatyvi katalikiška moralė.

Būdamas 38 metų, jis tapo jauniausiu šalies ministru pirmininku, pirmuoju homoseksualiu, be to, ir pirmuoju indų kilmės vyriausybės vadovu.

L. Varadkaras gimė Dubline airių motinai, dirbusiai slaugytoja, ir tėvui imigrantui iš Indijos, kuris buvo gydytojas.

Pranešama, kad būdamas septynerių L. Varadkaras motinos draugams pasakė, kad nori tapti sveikatos apsaugos ministru.

Dublino Trejybės koledže įgijęs gydytojo diplomą, jis pradėjo dirbti bendrosios praktikos gydytoju, tačiau dalyvavo ir politikoje, o 2007 metais pagal „Fine Gael“ sąrašą buvo išrinktas rinkimų apygardoje Vakarų Dubline.

2015 metais, prieš Airijos referendumą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo, L. Varadkaras viešai prisipažino esąs homoseksualus.

Jo partneris Matthew Barrettas (Metjus Baretas) yra kardiologas.

„Aš esu homoseksualus, tai nėra paslaptis, bet ne tai, ką visi būtinai žinotų“, – L. Varadkaras tuo metu sakė RTE.

„Tai nėra kažkas, kas mane apibrėžia.... Tai mano charakterio dalis“, – teigė jis.

Tai nėra kažkas, kas mane apibrėžia.... Tai mano charakterio dalis.

Šis atskleidimas padidino jo žinomumą ir atnešė pagyras iš visų Airijos politikos sluoksnių ir ne tik.

Įvaizdis

L. Varadkaro kadenciją Taoiseach poste temdė „Brexitas“ ir pandemija.

Jis buvo įvertintas kaip veiksmingas komunikatorius, vadovavęs pirmajam šalies užsidarymui – vienam ilgiausių ir griežčiausių Europoje.

Jis persiregistravo gydytoju, kartą per savaitę grįždavo į darbą, toliau vadovaudamas šaliai.

Kalbant apie „Brexitą“, 2019 metais L. Varadkaras kartu su buvusiu JK ministru pirmininku Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu) buvo įvertintas už tai, kad pavyko išeiti iš aklavietės dėl Šiaurės Airijos.

Tačiau dėl sudaryto susitarimo, pagal kurį JK valdoma provincija faktiškai lieka Europos bendrojoje rinkoje ir muitų sąjungoje, tarp Briuselio ir Londono vis dar tvyro įtampa.

Neseniai L. Varadkaro įvaizdžiui pakenkė policijos tyrimas dėl to, kad jis savo draugui nutekino informaciją apie vyriausybės susitarimą dėl šeimos gydytojų darbo užmokesčio.

Liepos mėnesį prokuratūros direktorius patvirtino, kad nekels jam bylos, tai galėjus kelti grėsmę jo grįžimui į premjero postą.

Pastarosiomis savaitėmis L. Varadkaro asmeninis gyvenimas taip pat atsidūrė dėmesio centre po to, kai jis buvo nufilmuotas besilinksminantis viename Dublino naktiniame klube.

Milijonus kartų socialiniuose tinkluose peržiūrėta filmuota medžiaga sukėlė diskusijų dėl privatumo viešajame gyvenime ir socialinių tinklų reguliavimo.

L. Varadkaras, ginamas vyriausybės kolegų, atsakė, kad nekomentuos šio asmeninio klausimo.

Tačiau jis pridūrė, kad „visi daro klaidų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir vėl lgbt propaganda

tik

tik portretas
is akiu matosi kad tai kazkoks biorobotas zvilgsnis kaip kubiliaus kitame ismatavyme ?====
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių