Quantcast

L. Summersas: išrinkus D. Trumpą prezidentu, per 18 mėnesių JAV prasidės recesija

  • Teksto dydis:

Rinka nuvertina potencialią grėsmę tuo atveju, jeigu Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) taptų kitu Jungtinių Valstijų prezidentu, mano amerikiečių ekonomistas ir buvęs šalies iždo sekretorius Lawrence'as Summersas (Lorensas Sammersas).

„Jeigu jis bus išrinktas, prognozuoju, kad per ateinančių pusantrų metų prasidės ilgai truksianti recesija“, – finansų dienraštyje „The Finacial Times“ išspausdintame straipsnyje rašo L. Summersas.

Jo teigimu, šiuo metu rinkai iš esmės nerimą kelia du dalykai, kurie potencialiai gali pakeisti situaciją pasaulyje: referendumas dėl Didžiosios Britanijos ateities Europos Sąjungoje ir JAV prezidento rinkimai. Tačiau jeigu finansų rinkos yra itin jautrios naujienoms iš JK ir smarkiai reaguoja į kiekvienos visuomenės apklausos rezultatus, ką rodo svyruojantis svaro kursas bei JK akcijų rinkos indeksas, tai sprendžiant iš pasirinkimo sandorių rinkos, investuotojai tikisi tik nedidelio svyravimų padidėjimo prieš JAV prezidento rinkimus.

„Visi, kas seka JAV federalinio rezervo sistemos veiksmus, komentuoja apie potencialias JK išstojimo iš ES pasekmes, tačiau beveik niekas nekalba apie galimos D.Trumpo pergalės lapkritį pasekmes, – rašo L. Summersas. – Be to, kokią didelę grėsmę „Brexit“ bekeltų JK ekonomikai, aš manau, kad nepalyginamai didesnę grėsmę JAV ir pasaulio ekonomikai kelia galimas D. Trumpo išrinkimas prezidentu.“

Buvęs JAV iždo sekretorius įvardino penkis veiksnius, kurie gali turėti neigiamos įtakos šalies ir pasaulio ekonomikai, jeigu D. trumpas taps kitu Amerikos prezidentu.

Pirmiausia, tai susiję su rimta neapgalvotų politinių sprendimų rizika. Pavyzdžiui, savo rinkimų kampanijos metu D. Trumpas žadėjo mokesčius sumažinti 10 trln. JAV dolerių bei restruktūrizuoti JAV skolas.

Antra, D. Trumpas yra nusiteikęs itin protekcionistiškai. „Jeigu D. Trumpas išpildys bent pusę savo pažadų, jis sukels didžiausio masto prekybinį karą nuo Didžiosios depresijos laikų“, – persėjo L. Summersas.

Be to, jis atkreipia dėmesį į galimas geopolitines grėsmes, autoritarinį D. Trumpo valdymo stilių r į tai, kad verslas juo nepasitiki.

„Rinkos ignoruoja tikimybę, jog D. Trumpas gali tapti prezidentu. Todėl pasimelskite, kad jos būtų teisios“, – konstatuoja L. Summersas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių