Quantcast

Kritikai smerkia 16 metų įkalinimo bausmę baltarusių geležinkelių partizanui

Baltarusijos opozicija penktadienį kritikavo ilgą laisvės atėmimo bausmę vyrui, apkaltintam diversija prieš šios šalies, kuria Rusija pasinaudojo užpuldama Ukrainą, geležinkelius.

„Priešinimasis karui Baltarusijoje tęsiasi nepaisant sunkių bausmių rizikos. Baudžiamoji byla „geležinkelių partizanui“ Vitaliui Melnikui vakar baigėsi 16 metų įkalinimo verdiktu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Pasak jos, balandį areštuojant V. Melniką jam buvo „šauta į kelius“.

Teisių gynimo grupė „Viasna“ anksčiau pranešė, kad Minsko teismas ketvirtadienį per uždarą posėdį skyrė V. Melnikui 16 metų laisvės atėmimo.

V. Melnikas buvo pripažintas kaltu dėl daugelio kaltinimų, įskaitant terorizmą ir autoritariško šalies lyderio Aliaksandro Lukašenkos įžeidimą, sakoma grupės pranešime.

A. Lukašenka, artimas Kremliaus sąjungininkas, stengiasi galutinai užgniaužti kitokias nuomones Baltarusijoje, kur po 2020 metų ginčijamų rinkimų, kai buvo paskelbta, kad jis laimėjo ketvirtą kadenciją, kilo beprecedentė protestų banga.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija balandžio mėnesį pranešė areštavusi tris trečią dešimtį metų einančius vyrus, esą apgadinusius ir padegusius perjungiklių ir signalizacijos įrenginių spintas šalia Asipovičų į pietryčius nuo Minsko, ir turėjusius įrenginį, skirtą traukiniui nuo bėgių nuversti. 

Ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti ant žemės gulintys kruvini ir sumušti vyrai. Ji nurodė, kad milicija šovė į tuos vyrus, nes jie priešinosi sulaikomi. 

Ketvirtas vyras dėl „analogiško nusikaltimo“ buvo sulaikytas Barysavo regione į šiaurės rytus nuo Minsko.

Pasak ministerijos, vaizdo įraše matomas ant žemės gulintis vyras su turniketais ir kruvinais tvarsčiais ant abiejų kojų, yra nuteistas žudikas.

Kovo pabaigoje Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad platformos „Telegram“ kanale „Gyvai. Baltarusijos geležinkelininkų bendruomenė“, kuris šalyje pripažintas ekstremistiniu, buvo paskelbtos instrukcijos, kaip naikinti geležinkelių infrastruktūrą. 

Tame „Telegram“ kanale sulaikyti vyrai vadinami partizanais, taip pat smerkiami baltarusių geležinkelininkai, dalyvaujantys gabenant Rusijos karinę įrangą ir ginklus prie sienos su Ukraina.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių