Quantcast

Kremliaus užkulisiai – iš ryšininko lūpų

Federalinės apsaugos tarnybos (FSO) kapitonas Glebas Karakulovas tapo nauju byrančio Rusijos valdžios rūmo veidu. Į užsienį pabėgęs pareigūnas žurnalistams papasakojo apie Vladimiro Putino darbo kasdienybę, sveikatą. Su bėgliu bendravę žurnalistai kol kas neturi prielaidų manyti, kad jis meluoja.

Melo pėdsakų nerado

Dagestane gimęs G. Karakulovas iki 2022 m. spalio dirbo inžinieriumi Rusijos prezidento ryšių departamente. Anot jį kalbinusio portalo „Dossier“, jis – aukščiausio rango saugumo tarnybos pareigūnas, po praėjusių metų vasario 24-osios pabėgęs iš Rusijos. A. Možaiskio karo akademiją baigęs inžinerius rūpinosi prezidento slaptuoju ryšiu.

Spalį išvykęs į komandiruotę Astanoje, kur V. Putinas turėjo dalyvauti iš karto trijuose renginiuose, paskutinę kelionės dieną, spalio 14 d., kelioms valandoms nukreipęs kolegų dėmesį, G. Karakulovas su žmona ir dukra išskrido į Stambulą.

Apie visa tai vyras pasakojo jutube paskelbtame pokalbyje. G. Karakulovas kalba itin sklandžiai, taip sukeldamas skeptikų įtarimų, tačiau „Dossier“ žurnalistai tikina įvairiais kanalais tikrinę bėglio tapatybės faktus. Be to, pareigūnui atsiverti nebuvo lengva, žurnalistams prireikė daugiau nei dešimties valandų pokalbių, kol jis liovėsi jaudinęsis.

„Jis turi mažą vaiką – trejų ar ketverių metų dukrą – ir nenori, kad mergaitė augtų kariaujančioje šalyje, kur vaikai tiesiog ziguoja vaikų darželiuose“, – su kolegomis vėliau kalbėjo G. Karakulovą kalbinęs „Dossier“ žurnalistas Ilja Roždestvenskis.

„Dossier“ žurnalistai sako patikrinę kiekvieną bėglio pasakojimo detalę, įsitikino, kad jo biografiją galima patikrinti naudojantis įvairiomis duomenų bazėmis, socialinės žiniasklaidos informacija, kitais šaltiniais. Būtent tokiu būdu pastaraisiais metais pavyko identifikuoti ne vieną Rusijos žvalgybininką.

„Tai dariau kelias savaites. Dabar esame tikri, kad tai, ką jis pasakė, yra tiesa, kad jis kalba nuoširdžiai“, – sakė I. Roždestvenskis. Svarbu esą ne tik tai, kad bėglys patvirtina kai kuriuos gandus apie V. Putiną, bet ir dėl pavyzdžio, kurį rodo kitiems: atvirai pasisakė prieš karą, žiniomis dalijosi kalbėdamas neanonimiškai.

Pokalbis su G. Karakulovu buvo įrašytas dar pernai gruodį, tačiau paskelbtas tik tada, kai bėglys spėjo pasislėpti. Saugumo sumetimais neskelbiama, kokioje šalyje šiuo metu yra G. Karakulovas su šeima.

Rusijoje G. Karakulovui yra iškelta baudžiamoji byla dėl dezertyravimo.

Bendraminčių neturėjo

Iki pensijos buvo likę mažiau nei dveji metai. „Planavau, baigsiu tarnybą, užsidarysiu hipoteką, ir viskas – sutarties nepratęsiu. Tačiau šių metų vasarį prasidėjo nusikalstamas karas ir aš negalėjau derėtis su savo sąžine. Tiesiog negalėjau tarnauti šiam prezidentui. Šį žmogų laikau karo nusikaltėliu“, – pasakojo bėglys.

Jis sakė su pasidygėjimu prisimenąs kraugeriškus kolegų pokalbius apie karą Ukrainoje ir abejojąs, kad tarp jų galėjo būti slaptų „specialiosios karinės operacijos“ kritikų. Veikiau atvirkščiai: pusė mano, kad intensyvų karą reikėję pradėti dar 2014-aisiais, o kita pusė mano, kad kitaip su Ukraina esą nebuvo galima pasielgti.

G. Karakulovas sakė tarnavęs prezidento ryšių valdyboje, kuri užtikrina aukščiausių pareigūnų, prezidento ir premjero šifruotą ryšį. Padalinys, kuriame jis dirbo, nuolat keliaudavo – užsiėmė komunikacija prezidento ir premjero komandiruočių metu.

Bėglys taip pat papasakojo apie kitus tarnybos padalinius – pavyzdžiui, Biologinio saugumo centras tikrina prezidentui ir premjerui ruošiamą maistą, o Specialiosios paskirties garažas rūpinasi aukščiausių pareigūnų automobiliais.

Pripažįsta tik televiziją

„Viskas, kas rodoma per televiziją – kaip jie elgiasi, manau, viskas taip pat (kaip realybėje – red. past.)“, – G. Karakulovas sako nepastebėjęs, kad V. Putinas kada nors būtų buvęs agresyvus.

V. Putinas kasmet tikrinasi sveikatą ir per trylika metų tik kartą ar du dėl jo sveikatos buvo keičiamas kelionių tvarkaraštis.

V. Putinas esą daug dirba. Komandiruotėse jis dirba pagal Maskvos laiką – vietos administracija, gubernatoriai turi prisiderinti prie prezidento. „Komandiruotėse jis nemiega iki 2 ar 3 val. Maskvos laiku“, – pasakojo buvęs FSO pareigūnas.

Pasak G. Karakulovo, V. Putinas nesinaudoja nei internetu, nei telefonu. Mobiliojo telefono prezidento rankose jis sakė nematęs. Visą informaciją politikas gauna tik iš tiesiogiai jam artimų žmonių. Kaip tikras sovietmečio vaikas, V. Putinas yra labai prisirišęs prie televizijos. Kad ir kur keliautų, jo rezidencijoje turi būti transliuojami ne mažiau kaip keturi rusiški kanalai.

G. Karakulovas sakė klausęs kolegos, nuolat vykstančio į prezidento rezidencijas, ir šis patvirtinęs, kad garsieji Aleksejaus Navalno komandos aptikti rūmai Gelendžike yra V. Putino rūmai.

Bėglys su neslepiama nuoskauda pasakojo apie, jo nuomone, neracionaliai švaistomas biudžeto lėšas. Tiesa, G. Karakulovas sakė uždirbdavęs apie 80 tūkst. rublių (apie 900 eurų), todėl ir pats džiaugdavęsis, kad komandiruotėse gali pasimėgauti ištaigingais viešbučiais.

Pernai balandį sunegalavo

FSO G. Karakulovas dirbo nuo 2009 m. Per šį laiką, anot jo, V. Putinas labai pasikeitė.

„Kalbant apie jo elgesį, tai du skirtingi žmonės. Turiu omenyje, kad prisimename, kai buvęs FSB direktorius tapo premjeru, vėliau prezidentu, jis buvo energingas, aktyvus. Toks pat aktyvus jis, žinoma, buvo ir iki 2020 m., sprendžiant iš jo komandiruočių, jų buvo tikrai daug“, – sakė V. Karakulovas.

Dabar V. Putinas esą labai užsidaręs, gyvena informacijos burbule.

Nuo 2021 m. rudens V. Putinas dažniausiai keliauja šarvuotu traukiniu. Geležinkelio sąstatas – išvaizda identiškas įprastiems Rusijos keleiviniams traukiniams – buvo pagamintas 2014–2015 m. Pasak buvusio FSO pareigūno, traukinys yra diskretiškesnė transporto priemonė nei, pvz., lėktuvai, – jo kelionės neatsispindi jokioje transporto judėjimą stebinčioje svetainėje.

Nors koronoviruso apribojimų nebesilaiko net Kinija, anot G. Karakulovo, V. Putinas vis dar gyvena pagal griežtą karantino tvarką. Prieš išvykdami į kelionę visi FSO darbuotojai privalo laikytis dviejų savaičių saviizoliacijos, net jei vėliau su V. Putinu susitiks tik keliolikai minučių.

Skirtingai, nei skleidžia gandonešiai, V. Putinas, G. Karakulovo teigimu, tikriausiai yra geresnės būklės nei daugelis kitų jo amžiaus žmonių. V. Putinas kasmet tikrinasi sveikatą ir per trylika metų tik kartą ar du dėl jo sveikatos buvo keičiamas kelionių tvarkaraštis.

„Paprastai iš anksto žinome, kad į Centrinę Kremliaus ligoninę reikia įvesti ryšį. Paprastai patikrinimas būna vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje. Šiemet (2022 m. – red. past.) tai buvo balandžio mėnesį“, – apie bene vienintelį kartą per pastaruosius metu, kai kilo įtarimų dėl V. Putino sveikatos būklės, pasakojo pareigūnas.

Mėto pėdas

Pasak buvusio pareigūno, kartu su V. Putinu į kelionę gabenama ir speciali pasikalbėjimo kabina – didžiulis maždaug 2,5 m aukščio kubas, kuriame galima bendrauti itin diskretiškai.

Per pastarąją kelionę į Kazachstaną FSO darbuotojai pirmą kartą  prezidento telefono ryšį nuvedė ir į slėptuvę. Anksčiau ryšys buvo įrengtas tik ambasadoriaus kabinete arba pasikalbėjimo kambaryje.

Iš rezidencijų V. Putinas dažniausiai lankosi Valdajuje. Kad ir kur būtų – rezidencijoje Sankt Peterburge, Sočyje, Novo Ogariove – visur yra įrengti analogiški darbo kabinetai.

G. Karaulovas prisiminė atvejį, kai žinojo, kad V. Putinas yra Sočyje, tačiau per žinias buvo skelbiama, esą jis dalyvauja susitikime Novo Ogariove. „Paklausiau kolegos Sočyje: „Ar jis jau išvyko? Ne, sako, sėdi. Vaikinai su šypsena pasakojo, kad kai V. Putinas yra Sočyje, imituojama, kad jis išvyksta. Atskrenda lėktuvas, važiuoja kortežas. Manau, kad taip, pirma, bandoma suklaidinti užsienio žvalgybas, antra, kad nebūtų pasikėsinta į jo gyvybę“, – pasakojo pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių