Quantcast

Kovos dėl valdžios apimtos Šri Lankos prezidentas paleido parlamentą

  • Teksto dydis:

Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena (Maitripala Sirisena) penktadienį paleido šalies parlamentą, praėjus kelioms valandoms to, kai jo partija pripažino neturinti pakankamos balsų daugumos, kad asamblėja pritartų valstybės vadovo pasiūlytai naujo premjero kandidatūrai, pranešė vienas ministras.

M. Sirisena pasirašė oficialų raštą, informauojantį apie 225 vietų parlamento paleidimą nuo šeštadienio vidurnakčio. Šis žingsnis reiškia, kad šalyje turės būti surengti pirmalaikiai rinkimai – dvejais metais anksčiau nei planuota, sakė ministras, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų paviešintas.

„Rinkimai tikriausiai bus surengti sausio pradžioje“, – naujienų agentūrai sakė vyriausybės narys.

Anksčiau penktadienį M. Sirisenos Jungtinis liaudies laisvės aljansas (UPFA) paskelbė, kad parlamente, kurio darbas šiuo metu yra įšaldytas, partijai iki daugumos trūksta aštuonių balsų.

Prezidentas Maithripala Sirisena (Maitripala Sirisena) išprovokavo šią krizę spalio 26 dieną, atstatydinęs iš pareigų premjerą Ranilą Wickremesinghe (Ranilą Vikremesinghę) ir vietoje jo paskyręs buvusį autoritarinį lyderį Mahindą Rajapaksą (Mahindą Radžapakšą).

R. Wickremesinghe atsisako išsikelti iš oficialios ministro pirmininko rezidencijos, verdant ginčams dėl konstitucijos pažeidimo.

M. Sirisenos partija anksčiau nepripažino opozicijos pareiškimų, kad jai neužteks balsų R. Wickremesinghe atleidimui palaikyti.

Prezidentas sustabdė parlamento darbą, kol M. Rajapakse viliodamas perbėgėlius iš kitų partijų telkė paramą balsavimui dėl pasitikėjimo. Keletas įstatymų leidėjų sakė, kad už paramą jiems buvo siūlomi milijonai dolerių, ir mažiausiai aštuoni perėjo į M. Sirisenos pusę.

Tarptautinės bendruomenės spaudžiamas surengti balsavimą dėl besivaržančių vyriausybių vadovų M. Sirisena dukart sutiko atnaujinti parlamento darbą.

M. Sirisena sekmadienį buvo paskelbęs, kad parlamentas vėl susirinks lapkričio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių