Quantcast

Kosove vyksta vietos valdžios rinkimai, svarbūs regiono ateičiai

  • Teksto dydis:

Visame Kosove vyksta balsavimas vietos valdžios rinkimuose, kurie patikrins trapius šios teritorijos santykius su Serbija, abiem siekiant didesnio priartėjimo prie Europos Sąjungos (ES).

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 12 valandų. Preliminarūs rezultatai turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Maždaug 1,7 mln. žmonių gali balsuoti 36 Kosovo municipalitetų deputatų ir merų rinkimuose.

Serbija ragino Kosovo serbų mažumą dalyvauti rinkimuose, kuriuos organizavo albanų daugumos dominuojama valdžia ir kurie yra pirmieji nuo Kosovo atsiskyrimo 2008 metais.

Kai kurie Kosovo serbai nori boikotuoti rinkimus, nes baiminasi, kad dalyvaudami juose pripažintų Kosovo atsiskyrimą nuo Serbijos. Kai kurie albanai mano, kad šie rinkimai sudaro sąlygas etniniam susiskaldymui - atsirandant serbų mažumos vadovaujamai teritorijai.

Serbų dalyvavimas Kosovo politiniame gyvenime yra vienas pagrindinių elementų susitarime, kuriam tarpininkavo ES ir kuriuo siekiama išspręsti ginčą dėl Kosovo bei sudaryti sąlygas skirti ES lėšas.

120 tūkst. serbų rinkėjų aktyvumas, ypač - teritorijos šiaurėje, kur jie sudaro gyventojų daugumą ir kontroliuoja kai kurias institucijas, laikomas labai svarbiu faktoriumi rinkimų sėkmei. Bet daugelis serbų baiminasi, kad balsavimas suteikia teisėtumo Kosovo vyriausybei.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ešton) šiuos rinkimus pavadino "svarbiu momentu Kosovo ateičiai ir svarbiu Kosovo ir Serbijos santykių normalizavimo proceso elementu".

"ES atidžiai stebės rinkimų eigą", - sakoma jos pareiškime.

Kosovas, dėl kurio 1998-1999 metais vyko serbų pajėgų ir albanų sukilėlių karas, tebėra pagrindinė kliūtis Serbijos siekiui įstoti į ES.

Minėtas susitarimas su Priština padėjo Serbijai užsitikrinti "žalią šviesą" deryboms su Briuseliu dėl narystės, ir jo laikymasis yra labai svarbus Belgradui.

Kosovui laisvi ir teisingi rinkimai, kuriuose aktyviai dalyvautų ir serbai, būtų pozityvus dalykas siekiant savo derybų dėl narystės ES. Kosovo nepriklausomybę pripažįsta dauguma ES valstybių.

Tačiau rinkimų pradžia Kosovo šiaurėje buvo neryžtinga. Serbų atstovas Kosovo rinkimų komisijoje Nenadas Rikalo (Nenadas Rikalas) žurnalistams sakė, kad daugelyje rinkimų apylinkių "balsavimas dar neprasidėjo".

Griežtosios linijos serbų nacionalistai aktyviai ragino boikotuoti rinkimus ir ši kampanija, regis, davė vaisių. Praėjusį mėnesį atlikta Jungtinių Tautų vystymo programos (UNDP) apklausa parodė, kad 43,5 proc. Šiaurės Kosovo serbų balsuoti neketino.

Dalyvaudami Prištinos organizuotuose rinkimuose serbai iš Šiaurės Kosovo "pripažins" Kosovo, kaip nuo Serbijos nepriklausomos teritorijos, egzistavimą, sakė Belgrade dirbantis politikos analitikas Dušanas Janičius.

Tačiau Belgradas tvirtai rėmė šiuos rinkimus, ir Serbijos prezidentas Tomislavas Nikoličius, premjeras Ivica Dačičius bei įtakingas vicepremjeras Aleksandaras Vučičius paskelbė bendrą kreipimąsi rinkėjams su raginimu balsuoti.

"Tik didelis aktyvumas užtikrins serbų išlikimą Kosove ... Visi kiti rezultatai yra pralaimėjimas", - sakoma jų bendrame pareiškime.


Šiame straipsnyje: Kovosasrinkimairegionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių