Quantcast

Komunistinė Kinija atkūrė nacionalistų lyderio Chiang Kai-shek namą – ir reputaciją

  • Teksto dydis:

Kinijos komunistinė vyriausybė pagarbiai atkūrė 80 metų senumo namą, kuriame anksčiau gyveno nacionalistų lyderis Chiang Kai-shek (Čen Kaiši), kai kintant santykiams su Taivanu buvęs didžiausias priešas pradedamas laikyti pripažintu istoriniu veikėju.

Politiniai nesutarimai buvo mažinami Nankino mieste, buvusios Kinijos nacionalistinės partijos „Kuomintang“ (Gomindan) vyriausybės sostinėje. Vietos valdžia skyrė 4,9 mln. JAV dolerių (12,4 mln. litų) renovuoti trijų aukštų namui kalvos papėdėje.

Šis namas buvo vienas iš kelių, kuriuose gyveno Chiang Kai-shek ir jo žmona Soong May-ling (Sun Meilin), prieš jų pabėgimą į Taivaną 1949 metais, baigiantis žiauriam Kinijos pilietiniam karui, kurio abiejose pusėse žuvo milijonai žmonių.

Chiang Kai-shek tapo Taivano prezidentu ir vadovavo jam 26 metus iki savo mirties, tebelaikydamas save teisėtu visos Kinijos vadovu.

Dešimtmečius buvęs jo namas buvo vyriausybiniai svečių namai, neprieinami visuomenei, tačiau jų durys buvo atvertos po metus trukusios ir spalį užbaigtos renovacijos.

2008 metais Taivano prezidente išrinkta „Kuomintang“ narė Ma Ying-jeou (Ma Ingdžeou) pradėjo gerinti 10-ojo dešimtmečio viduryje buvusius itin įtemptus santykius su Pekinu.

Tačiau istorinio konflikto paveldas tebejaučiamas žemyninėje Kinijoje - pareigūnai atstatytą namą dažniausiai vadina „May-ling rūmais“, nors jis buvo nacionalistų administracijos vadovo rezidencija.

May-ling buvo viena iš trijų Soongų šeimos seserų, kurios tapo dviejų aukščiausių Kinijos lyderių ir vieno turtingo verslininko, taip pat užėmusio finansų ministro postą, žmonomis.

Tame name dabar beveik nėra Chiang Kai-shek nuotraukų, nors jame įrengtoje studijoje kabo Kinijos respublikos įkūrėjo Sun Yat-seno (Sun Jatseno), gerbiamo tiek komunistų, tiek nacionalistų, portretas. Šio veikėjo kapas, esantis aukščiau ant kalvos, yra matomas iš renovuotos Chiang Kai-shek rezidencijos.

Namo išorėje esama tradicinės kinų architektūros detalių, tokių kaip riestas stogas, tačiau jo interjeras yra Vakarų šalių stiliaus ir atspindi Soong May-ling išsilavinimą, įgytą Jungtinėse Valstijose.

Chiang Kai-shek miegodavo atskirame kambaryje, o ne pagrindiniame miegamajame, nes, būdamas kariškis, anksti keldavosi – kitaip negu jo žmona. Tuo tarpu Soong May-ling pareikalavo, kad jai būtų įrengta vakarietiško stiliaus viryklė, kuri išliko iki mūsų dienų, o kambariuose pridėliodavo peleninių, nes gyvendama Amerikoje įprato rūkyti.

Maža koplytėlė atspindi sutuoktinių išpažintą krikščionybę: Soong May-ling buvo metodistė ir įtikino vyrą atsiversti į jos tikėjimą.

„Vila yra kaip ir jos šeimininkė – grakšti ir elegantiška, išmananti tiek Kinijos, tiek Vakarų stilių“, – skelbia vienas užrašas.

Vidurinioji iš seserų Soong – Ching-ling (Činling) – buvo Sun Yat-seno žmona ir liko gyventi Kinijoje, kai šalyje valdžią perėmė komunistai. Vyriausioji sesuo Soong Eling (Sung Eling) ištekėjo už finansininko H.H.Kungo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių