Quantcast

Klimato aktyvistei G. Thunberg – Tarptautinė vaikų taikos premija

Švedijos klimato aktyvistei Gretai Thunberg už jos veiklą kovojant su klimato kaita, kuri įkvėpė daugybę jaunuolių visame pasaulyje, skirta Tarptautinė vaikų taikos premija.

Premija taip pat įteikta 15-metei Kamerūno taikos aktyvistei Divinai Maloum. Premiją nuo 2005-ųjų skiria Nyderlandų labdaros organizacija „KidsRight“.

Pati G. Thunberg negalėjo atsiimti apdovanojimo iškilmingoje ceremonijoje Hagoje, nes ji šiuo metu plaukia per Atlanto vandenyną į tarptautinę klimato kaitos konferenciją Madride.

Vis dėlto aktyvistė perdavė žinią, kurioje tvirtino esanti „nepaprastai dėkinga ir pagerbta šios premijos“.

16-os metų amžiaus klimato aktyvistė lapkričio viduryje katamaranu išplaukė iš Jungtinių Valstijų į Jungtinių Tautų (JT) klimato konferenciją Madride, kuri vyks gruodžio pradžioje.

G. Thunberg tapo žinoma pernai, kai pradėjo „Mokyklų streikų už klimatą“ judėjimą. Nuo tada prie judėjimo prisidėjo dešimtys tūkstančių vaikų.

„Klimato krizė yra mūsų laikų taikos klausimas“, – sakė už G. Thunberg apdovanojimą atsiėmusi Vokietijos klimato aktyvistė Luisa-Marie Neubauer.

„Mes išėjome į gatves veikti ir tiesa yra tokia, kad dabar, po vienerių metų protestų, kiekvieno vaiko gyvybei šioje planetoje yra iškilusi grėsmė“, – pridūrė ji, kritikuodama pasaulio galingųjų nenorą imtis veiksmų šiuo klausimu.

D. Maloum premija skirta už jos taikų pasipriešinimą „Boko Haram“ džihadistų grupuotei.

„Kamerūne ir visoje Afrikoje, kalbant apie taikos kūrimą, sprendimus priimantys žmonės dažnai pamiršta vaikus. Kviečiu vaikus visame pasaulyje pakelti balsą“, – atsiimdama premiją sakė D. Maloum.

Premijas įteikė Indijos vaiko teisių aktyvistė ir 2014 m. Nobelio taikos premijos laureatas Kailash Satyarthi.

Vaikų taikos premija yra susieta su 100 tūkst. eurų piniginiu prizu, kuris yra investuojamas į projektus, susijusius su laureatų veikla.

Anksčiau ši premija buvo skirta Pakistano moksleivei Malalai Yousafzai, kuri pradėjo judėjimą už mergaičių teisę į išsilavinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na va

Na va portretas
A va tevu triusas veltui nenuejo praturtejo ziurek dar ir kita premija gaus nobelio juk sitoki zygdarbi padare su savo komanda

otto

otto portretas
Premijos devalvacija.

Kažkas

Kažkas portretas
dideliam pinigui imti pajungė ne tik šita vargše bet ir tarptautines vaikų organizacijas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių