Quantcast

Klimato aktyvistė G. Thunberg rengiasi išvykti į Europą – laukia nauji nuotykiai

Greta Thunberg (Greta Tunberg) sakė daug pasimokiusi per savo viešnagę Šiaurės Amerikoje ir rengiasi dar kartą perplaukti Atlanto vandenyną, šį kartą – grįždama į Europą.

16-metė švedė, kuri visame pasaulyje išgarsėjo pradėjusi „mokyklos streikus už klimatą“, po vienuolikos karštligiškų savaičių, kai sulaukdama daug žiniasklaidos dėmesio važinėjo po JAV ir Kanadą, išplauks trečiadienį ryte, jei leis orai.

Ji išbarė pasaulio lyderius Jungtinėse Tautose, susitiko su buvusiu JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), gavo Monrealio miesto raktus ir važinėjosi po žemyną „Tesla“ elektriniu automobiliu, kurį jai paskolino aktorius ir buvęs Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris).

Tačiau ką ji pasiekė JT viršūnių susitikimu, kassavaitiniais moksleivių streikais, protestais, per kuriuos visoje šalyje į gatves reikalauti veiksmų prieš antropogeninę klimato kaitą išėjo milijonai žmonių?

„Kaip pažiūrėsi“, – antradienį sakė ji sau įprasta dalykiška maniera, duodama interviu naujienų agentūrai AFP jachtoje „La Vagabonde“, kuri priklauso jaunai australų porai ir ateinančias dvi ar tris savaites bus jos namai.

Katamaraną kapoja smarkus, šaltas lietus, o G. Thunberg vilki laisvą juodą neperpučiamą striukę su užrašu „Unite Behind The Science“ („Susivienykite remdamiesi mokslu“).

„Viena vertus, daug dalykų pasikeitė ir daug dalykų pajudėjo teisinga kryptimi, bet tam tikra prasme taip pat praėjo dar keli mėnesiai be realių veiksmų, žmonėms nesupratus kritiškos padėties, kurioje esame“, – sakė G. Thunberg, kuri kitais metais grįš į mokyklą tęsti mokslų.

Ji išreiškė susižavėjimą sutiktais žmonėmis, „gyvenančiais ties fronto linija ir patiriančiais pirmąsias klimato nepaprastosios padėties pasekmes“, tokiais kaip paauglė Tokata Iron Eyes (Tokata Geležinės Akys) iš Stačiosios Uolos indėnų sijų genties, nesėkmingai kovojusi, kad vienas naftotiekis nebūtų tiesiamas per jos gimtinę.

Ko ji išmoko iš B. Obamos? „Nelygu, kaip apibrėžiate mokymąsi. Gavau patirties ir jis paaiškino man, ką reiškė būti jo poste, kaip viskas veikia ir taip toliau, taigi, manyčiau, (pasimokiau) šito“, – sakė ji.

Tuo tarpu jos žodžiai apie Jungtinėse Tautose sutiktus prezidentus ir premjerus nebuvo labai malonūs.

Jis toks ekstremalus ir sako tokius ekstremalius dalykus, kad, galvoju, žmones tai tam tikra prasme pažadina.

„Pasaulio lyderiai ir valdžios žmonės, politikai prašo manęs ir kitų klimato aktyvistų asmenukių, nes nori atrodyti šalia mūsų geri, pasakyti: „Mums rūpi šios planetos ateitis, mums rūpi būsimos kartos ir šiandienos jaunimas“, – negailestingai sako paauglė.

Pavardžių ji neminėsianti, bet tokių žmonių buvę „gana nemažai“.

Net šalys, kurios įsipareigojo iki 2050 metų pasiekti neutralumą taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis atžvilgiu, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė ir Naujoji Zelandija, daro nepakankamai, tvirtina G. Thunberg ir priduria, kad žiniasklaida privalo geriau nušviesti, kodėl šių tikslų nepakanka norint išvengti ilgalaikės klimato katastrofos.

Azija 2020-aisiais

Kalbėdama apie Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), kurį kritikai praminė „vyriausiuoju klimato kaitos neigėju“, Greta užsimena, kad jis paradoksaliu būdu galbūt padėjo sužadinti judėjimą.

„Jis toks ekstremalus ir sako tokius ekstremalius dalykus, kad, galvoju, žmones tai tam tikra prasme pažadina“, – mano ji.

G. Thunberg nenorėjo būti socialinėje žiniasklaidoje išplitusio klipo, kuriame matyti, kaip ji Jungtinėse Tautose piktai žvelgia į D. Trumpą, pagrindinė veikėja. Mergina sakė, kad paprasčiausiai nustebo jį pamačiusi.

Jei gausiu kvietimą kur nors vykti, tikrai mėginsiu nuvykti, kur dar nebuvau, ypač Azijoje.

„Stebėjausi, kodėl jis čia, nes reikalas tas, kad jo neturėjo ten būti, – aiškino ji. – Tai buvo naujiena. Taigi, kažkas turėjo priversti jį apsigalvoti, kad jis ten pasirodė.“

„La Vagabonde“ išplauks šeši žmonės: 26 metų Elayna Carausu (Elaina Karosu), jos 35 metų partneris Riley Whitelumas (Railis Vaitlamas), jų 11 mėnesių sūnelis Lenny (Lenis), į pagalbą pakviesta 26 metų profesionali britų buriuotoja Nikki Henderson (Niki Henderson), Greta ir jos tėvas Svante (Svantė).

S. Thunbergas lydėjo dukrą jos kelionės metu ir pasisveikino su žurnalistais, bet nėra davęs jokio interviu apie šią kelionę.

Jie ketina išplaukti anksti trečiadienį, nuo molo, prie kurio „La Vagabonde“ buvo prišvartuota pastarąją savaitę. Prieplauka priklauso dėl buriavimo pamišusiai pensininkų porai, kuri pasiūlė minėtiems australams nemokamą sustojimą, kol į jachtos žurnalą dar nebuvo įrašyta garsiausia jos keleivė.

Greta planuoja dalyvauti JT klimato kaitos konferencijoje (COP 25) Madride, prasidėsiančioje po beveik trijų savaičių, o paskui keliaus namo į Švediją.

2020-iesiems ji sakė kol kas neturinti jokių planų. Jos mokslo metai prasidės rugpjūtį.

Tačiau ji pridūrė: „Jei gausiu kvietimą kur nors vykti, tikrai mėginsiu nuvykti, kur dar nebuvau, ypač Azijoje, ir, žinoma, į susitikimus, tokius kaip pasaulio lyderių susitikimai – jei mane pakvies.“

Jūra per jos kelionę į Europą dėl dabartinio sezono turėtų būti audringesnė, bet G. Thunberg sako, kad nepalankios oro sąlygos jos nejaudina.

Greta aprodė reporteriams kajutę ir tualetus, ir sakė neserganti jūros liga, bent jau nesirgo praėjusį kartą.

Tačiau ji paprieštaravo reporteriui, pasakiusiam, kad ji tikriausiai taip pat pripratusi prie žemos temperatūros. „Man visada šalta“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gynėjas

gynėjas portretas
Tėvus patraukti atsakomybei už nepilnametės nepriežiūrą.

ligone

ligone portretas
kovotu su savo liga,ir laikas i pamokas,zodziais ne kova o pliurpalismas poulistiskai,paimtu kastuva ir pradetu medelius sodint,nes Medziai yra zemes Plauciai valantys ora, per 50 metu iskirsta ,sudeginta ketvirtadalis zemes medziu,va kur klimato kaitos didziausia beda . Stop Medziu Kirtimams !!!

Alis...

Alis... portretas
nuotykių ieškotoja mokytis nenori... pajuto piaro skonį... per jauna ji dar... stumdo ją kas netingi...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių