Quantcast

Klimato aktyvistė G. Thunberg atvyko į Niujorką: karas su gamta turi liautis

Paauglė klimato aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg (Greta Tunberg) trečiadienį pareiškė, kad „karas su gamta turi liautis“ ir paragino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) įsiklausyti, ką sako mokslas, atplaukusi į Niujorką burine jachta.

Charizmatiškos 16-metės švedės 15 dienų trukusi ekologiška kelionė per Atlanto vandenyną baigėsi po 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku. G. Thunberg išsilaipino vienoje Manhatano prieplaukoje, susirinkusiai gerbėjų miniai skanduojant jos vardą.

„Tai niokojama ir itin šiurpu. Tai sunku įsivaizduoti. Jie yra aiškus ženklas, kad turime liautis naikinti gamtą“, – mergina sakė žurnalistams, kai buvo paklausta, ką mano apie gaisrus, siaučiančius Amazonijoje – didžiausiame pasaulyje drėgnųjų atogrąžų miškų masyve.

G. Thunberga taip pat pažėrė priekaištų D. Trumpui, pagarsėjusiam klimato kaitos skeptikui.

„Mano žinia jam – įsiklausyti į mokslą; jis akivaizdžiai to nedaro“, - sakė paauglė, mėginanti pirmąkart paskleisti savo ekologinę žinią Jungtinėse Valstijose.

G. Thunberg pasišaipė iš prezidento, pareiškusi, kad yra „visiškai tikra“, kad vėjo malūnai nesukelia vėžio, turėdama omenyje vieną D. Trumpo pasisakymą per balandį surengtą Respublikonų partijos lėšų rinkimo renginį.

Ši švedų paauglė tapo tarptautiniu veiksmų už klimato apsaugą simboliu dėl savo griežtų perspėjimų dėl katastrofos, laukiančios pasaulio, jeigu tuojau pat nebus imtasi veiksmų riboti taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir stabdyti pasaulinį atšilimą.

G. Thunberg, kuri būdama 12-metė sulaukė medikų diagnozės, jog serga Aspergerio sindromu, 2018 metų rugpjūtį pradėjo sėdimuosius protestus prie Švedijos parlamento, kad paskatintų įstatymų leidėjus imtis veiksmų dėl klimato pokyčių.

Greitai prie jos prisidėjo daugybė moksleivių visame pasaulyje. Į šį judėjimą, pramintą „Penktadieniais už ateitį“ (Fridays for future), atkreipė dėmesį pasaulio žiniasklaida.

Ateinantį mėnesį švedė moksleivė dalyvaus Jungtinių Tautų konferencijoje dėl atmosferos taršos anglies junginiais nulinio balanso, bet atsisakė skristi į Niujorką lėktuvu dėl oro susisiekimo daromo poveikio aplinkai.

G. Thunberg buvo pasiūlyta plaukti lenktynine jachta, valdoma Pierre'o Casiraghi (Pjero Kaziragio), velionio Monako kunigaikščio Rainier III (Renjė III) ir Jungtinėse Valstijose gimusios aktorės Grace Kelly (Greis Keli) vaikaičio, ir vokiečio buriuotojo Boriso Herrmanno (Boriso Hermano).

Visgi ir ši kelionė neišvengė kontroversijų, kai B. Hermano atstovas spaudai Berlyno laikraščiui „Die Tageszeitung“ pareiškė, kad keli žmonės skris į Niujorką padėti sugrąžinti jachtos į Europą. Pats vokietis taip pat grįš lėktuvu.

Tačiau „Malizia“ komandos vadybininkė tvirtino, kad jachtos kelionė nesukels jokio neigiamo poveikio aplinkai, ir pažymėjo, kad laivo įgulos narių skrydžiai su G. Thunberg nesusiję.    

Pati G. Thunberg sakė kol kas nežinanti, kaip grįš į Europą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Eik į mokyklą, višta, o ne skeryčiokis čia. Paaugus gal dar taps kokia Holivudo prostitute, nes anksti pradeda.....

...

... portretas
"Pati G. Thunberg sakė kol kas nežinanti, kaip grįš į Europą" - ji čia ir nereikalinga.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių