Quantcast

Klimato aktyvistai vėl rengia protestus Londono centre

Tūkstančiai kovotojų prieš klimato kaitą pirmadienį susirinko Londono centre, aplinkosaugos aktyvistų grupei „Extinction Rebellion“ pradėjus dar vieną seriją protestų, žadančių dviejų savaičių trikdžius.

Pačioje Didžiosios Britanijos sostinės širdyje esančioje Trafalgaro aikštėje protestuotojus pasitiko iš pažiūros gausios policijos pajėgos. Aikštėje grojo gyva muzika, skambėjo kalbos.

Naujausios aktyvistų grupės iniciatyvos, pavadintos „Impossible Rebellion“, dalyviai blokavo į aikštę vedančius kelius, atsinešė milžinišką rožinį stalą su užrašu „ateik prie derybų stalo“.

„Ko laukiate? Kol užtvindys jūsų vietovę, ar kol jūsų gatvę užkimš griuvėsiai ir automobiliai?“, – rašoma judėjimo „Extinction Rebellion“ britų padalinio paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Dabar yra #ClimateEmergency (klimato nepaprastoji padėtis), dabar vyksta sukilimas už gyvenimą“, – skelbiama joje.

2018 metais Britanijoje atsiradusi grupė vienija tinklą klimato aktyvistų, kurie savo pilietiniu nepaklusnumu stengiasi atkreipti dėmesį į klimato atšilimo ignoravimą. 

„Aš nerimauju dėl mūsų visuomenės būklės, kai sulauksime senatvės, tai gąsdina“,-sakė 21 metų studentas Ali.

„Tikiuosi, kad tai privers žmones atsistoti ir pasakyti, kad turime nutraukti iškastinio kuro gamybą, turime nutraukti automobilių gamybą“, – sakė kitas protesto dalyvis, 28 metų vaikų kineziterapeutas Craigas (Kreigas), dėvėjęs medicininius rūbus.

Nuo tada, kai prieš trejus metus Londone buvo surengti pirmieji protestai, aktyvistai savo karnavalą primenančiomis demonstracijomis ne kartą sustabdė gyvenimą sostinės ir kitų miestų dalyse.

Jie taip pat nusitaikė į atskiras Londono įmones, įskaitant kelias laikraščių spaustuves ir energetikos bendrovių būstines.

Netrukus tokie protestai išplito daugelyje kitų pasaulio šalių.

„Siaubinga“

Norvegijoje pirmadienį buvo sulaikyti 29 „Extinction Rebellion“ aktyvistai, užblokavę vieną didelę Oslo sankryžą ir atsisakę išsiskirstyti.

Be to, keli aktyvistai įsiveržė į Naftos ir energetikos ministerijos pastatą pirmą planuojamos pilietinio nepaklusnumo savaitės dieną. Protestai Norvegijoje vyksta prieš rugsėjo 13 dieną planuojamus parlamento rinkimus.

„Liksime čia tol, kol nebus patenkinti mūsų reikalavimai“, – sakė ministerijos priimamąjį užėmusi 21 metų aktyvistė Jenny Jaeger (Jeni Jeger).

Jie protestavo prieš energetikos politiką Norvegijoje, kuri yra didžiausia Vakarų Europos angliavandenilių eksportuotoja ir kuri ir toliau išduoda licencijas naftos žvalgybai.

Jungtinėje Karalystėje per ankstesnius protestus britų policija sulaikė šimtus jų dalyvių, tačiau taip pat sulaukė kritikos už tai, kad buvo jiems per daug atlaidi.

33 metų Maddy Hayley Thomas (Madi Heili Tomas) buvo viena tų, kurie pirmą dieną dalyvavo Londone vykusiose demonstracijose.

„Ekstremalu yra tai, kad vyriausybė, didžiulės korporacijos, visa mūsų sistema leidžia naikinti mūsų planetą“, – sakė ji.

Pastarieji „Extinction Rebellion“ protestai vyksta Jungtinės Karalystės vyriausybei ruošiantis lapkritį rengti svarbią Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferenciją (COP26) Škotijos mieste Glazge.

Ji turėtų sutraukti tūkstančius delegatų – ir demonstrantų – iš viso pasaulio.

Šį mėnesį JT paskelbus Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitą, kurią judėjimo dalyviai vadina „siaubinga“, pasaulio lyderiams vėl daromas spaudimas aukščiausiojo lygio susitikime Glazge susitarti dėl radikalių politikos pokyčių.

IPCC ataskaitoje daroma išvada, kad 1,5 Celsijaus laipsnio atšilimo riba, nustatyta Paryžiaus klimato sutartimi, bus viršyta jau maždaug 2030 metais – dešimtmečiu anksčiau negu buvo prognozuota vos prieš trejus metus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vel isleido --matomai

vel isleido  --matomai portretas
anglijos durnynuose atviru duru diena..

dar

dar portretas
reikejo pasikviest greta tumberg bei kitus daunus ir jiems parodyt kaip ateviu technologija keicia klimata su aliaskos Harpantenomis ir kt kvantinem technologijom daranciom zala visai zmonijai uz jos neadvekaci/us veiksmu.s ir tyronija artymo atzvilgiu ka ir matome monarchu sanderiuose su siuo blogiu?=====

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
Klimato populoistai ir teroristai vėl rengia protestus Londono centre
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių