Quantcast

Kirtis Nyderlandams: už tai, kad nemoka rubliais, „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ antradienį pranešė sustabdžiusi tiekimą į Nyderlandus, olandų energetikos bendrovei „GasTerra“ atsisakius atlikti mokėjimus rubliais Rusijos agresijos Ukrainoje fone.

„Gazprom“ visiškai sustabdė dujų tiekimą „GasTerra“, bendrovei neatsiskaitant rubliais“, – sakoma „Gazprom“ pranešime.

Maskva reikalauja, kad klientai iš „nedraugiškų šalių“, įskaitant ES valstybes nares, mokėtų už dujas rubliais, taip siekdama išvengti Rusijos centriniam bankui Vakarų šalių taikomų sankcijų.

„Gazprom“ nurodė, kad iki gegužės 30 dienos negavo mokėjimų už balandį į Nyderlandus tiektas dujas, nors informavo „GasTerra“, jog nuo balandžio 1 dienos mokėjimus už tiekiamas dujas priims tik rubliais.

Iš dalies valstybei priklausanti bendrovė „GasTerra“ pirmadienį pareiškė, kad esanti pasirengusi dujų tiekimo nutraukimui, kai „nusprendė nepaklusti „Gazprom“ vienašaliams reikalavimams dėl mokėjimų“, kurių laikymasis reikštų ES sankcijų pažeidimą.

Tai reiškia, kad nuo dabar iki spalio į Nyderlandus nebus pristatyta 2 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų, tačiau „GasTerra“ teigia tai „numačiusi ir dujų įsigis kitur“.

Nyderlandai tapo dar viena Europos šalimi, kuriai Rusija nutraukė dujų tiekimą. Gegužę Maskva tokių veiksmų ėmėsi ir Suomijos atžvilgiu.

Pasak Nyderlandų vyriausybės, šalis iš Rusijos gaudavo maždaug 15 proc. reikalingų dujų – apie 6 mlrd. kubinių metrų per metus.

Tai yra mažiau nei ES vidurkis, siekiantis 40 proc., tačiau Nyderlandai, kaip ir kitos Europos šalys, stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energetikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Teisingas sprendimas. Seniai reikėjo. Nemoki- sėdėk be dujų, kūrenkis malkomis ...

Kremliaus kurantai

Kremliaus kurantai portretas
burliokai nori parodyti, kad jie kazka dar « baudzia ». :) Greit vargseliai paskutinius dantu protezus ant palanges pades. :D

ogi

ogi portretas
tos kolektyvines sankcijos grizta kolektyviskai bumerangu monarhine arogancija auksciau uz prota jei ji dar valdo pinigai?===
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių