Quantcast

Kirgizijoje gruodį vyks pakartotiniai parlamento rinkimai

Kirgizijoje gruodžio 20 d. vyks pakartotiniai parlamento rinkimai, pranešė šalies Centrinė rinkimų komisija, nes ankstesnių rinkimų rezultatai buvo anuliuoti dėl neramumų, dėl kurių pasitraukė ir prezidentas.

Komisijos nariai dėl naujų rinkimų datos sutarė vienbalsiai.

Tarptautinių stebėtojų ir pralaimėjusių partijų kaltinimai balsų pirkimu per spalio 4 d. vykusius rinkimus sukėlė protestą, kuris peraugo į susirėmimus tarp policijos ir demonstrantų.

Praeitą ketvirtadienį atsistatydino prezidentas Soronbajus Žejenbekovas, užleisdamas vietą populistui Sadyrui Žaparovui, kuris praeitą trečiadienį buvo patvirtintas premjeru, laikinai vadovauti šaliai.

Parlamentas turės nustatyti naujų prezidento rinkimų datą.

Pagal Kirgizijos Konstituciją, 51-erių S. Žaparovas negalės kandidatuoti, nebent pasitrauktų iš savo pareigų iki rinkimų laikotarpio pradžios.

Kirgizija yra laikoma demokratiškiausia iš penkių buvusių sovietinių respublikų Vidurio Azijoje, tačiau joje taip pat daugiausia neramumų.

S. Žejenbekovas yra jau trečias atsistatydinęs prezidentas nuo 1991-ųjų, kai šalis atgavo nepriklausomybę.

Neramumai sukėlė nerimą svarbiai Kirgizijos partnerei Rusijai, kuri turi karinę bazę šalyje. Į Rusiją taip pat vyksta dirbti ir gyventi šimtai tūkstančių kirgizų migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių