Quantcast

Kipras: naujai rastas dujų telkinys padės Europai užsitikrinti energijos alternatyvų

Naujai atrastame gamtinių dujų telkinyje netoli Kipro pietinės pakrantės yra apie 70 mlrd. kubinių metrų šių energijos išteklių, pirmadienį pranešė Energetikos ministerija Nikosijoje.

Ši žinia gali būti palanki Europai, kuri ieško alternatyvių energijos išteklių tiekėjų vystantis apsirūpinimo dujomis krizei dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Ministerijos pranešime sakoma, kad bendradarbiaujant su partnerėmis – Italijos energetikos milžinai ENI ir Prancūzijos „Total“ – buvo atlikti telkinio žvalgymo darbai pasitelkiant gręžinį „Cronos 1“, esantį už 160 km nuo kranto, 2 287 metrų gylyje, Kipro išskirtinėje ekonominėje zonoje. Tai jau antras telkinys, rastas ENI ir „Total“ konsorciumo šiame rajone.

Konsorciumas kol kas nepateikė duomenų, kiek gamtinių dujų yra 2018 metais rastame telkinyje „Calypso“. Tačiau pirmadienį ENI pranešė, kad „Cronos 1“ atradimas „gali atverti šio rajono papildomą potencialą“ ir kad tai yra dalis bendrovės „sėkmingų pastangų užtikrinti tolesnį dujų tiekimą Europai“.

„Cronos“ yra jau ketvirtas netoli Kipro rastas gamtinių dujų telkinys. Bendrovės „ExxonMobil“ ir jos partnerės „Qatar Petroleum“ rastame telkinyje tikriausiai slypi 142–227 mlrd. kubinių metrų dujų, o bendrovės „Chevron“ kartu su „Shell“ ir Izraelio „NewMed Energy“ išžvalgytame telkinyje yra iki 125 mlrd. kubinių metrų.

Kipro energetikos ministerija nurodė, kad „Eni“ ir „Total“ konsorciumo gręžybos laivas „Tungsten Explorer“ dabar tęsia darbą prie kito gręžinio, kad „tiksliau įvertintų dujų kiekius“.

Kipro vyriausybė pažymėjo, kad Rusijos invazija į Ukrainą suteikė papildomų paskatų ieškoti alternatyvių kuro tiekėjų, ypač kai Europos Sąjunga patvirtino, kad gamtinės dujos gali būti vartojamos kaip pereinamojo laikotarpio degalai iki 2050 metų, Bendrijai siekiant pereiti prie švaresnės energetikos.

Energetikos ministrė Natasa Pilides sakė, kad ES stengiantis nutraukti priklausomybę nuo rusiškų dujų Kipro vaidmuo Bendrijos energetikos planuose tampa dar svarbesnis.

Pasak N. Pilides, faktas, kad naujai atrastas telkinys yra netoli „ExxonMobil“ žvalgomo ploto, gali atverti galimybę bendradarbiauti su „ENI-Total“ konsorciumu.

Ministrė pridūrė, kad labiausiai tikėtinas tiekimo Europos rinkai scenarijus būtų pumpuoti dujas vamzdynu į skystinimo įmones Egipte ir transportuoti jas laivais.

 


Šiame straipsnyje: gamtinių dujų telkinysKipraskaras Ukrainojedujų telkinys Cronos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių